Årets vigtigste syd- og sønderjyske udgravninger

Foredraget holdes først i Haderslev og derefter i Christiansfeld.

Dette korsformede smykke fra yngre vikingetid blev sidste år fundet på en mark ved Sønderborg. Smykket er danefæ og præsenteres sammen med andre vigtige fund ved foredraget i Søstrehuset. Foto: Museum Sønderjylland.

Der bydes på en spændende tur gennem sønderjysk historie, når arkæologer fra Museum Sønderjylland tirsdag d. 30. januar fortæller om nogle af deres vigtigste udgravninger i 2023.

På programmet er en jagtstation fra den sene istid, udgravet ved Dybvadbro Station nordvest for Kolding, og undersøgelserne af en række jernalderbebyggelser syd for Vonsild, som har givet et overraskende billede af fortidens brug af skoven.

Et meget fundrigt område fra yngre jernalder, vikingetid og ældre middelalder ved Emmerlev tæt på Vadehavet bliver foldet ud af arkæologerne sammen med resultaterne af udgravninger af Skt. Nicolai Kirkegård i Aabenraa og vidnesbyrd om livet som husmand på Rømø i 1700-tallet.

Af forskellige detektorføreres fund fra sidste år i både Sønderjylland og Kolding Kommune præsenteres et udvalg fra vikingetidsmønter fundet på Årø til en 1300-tals møntskat fra Kolding, som vidner om et Danmark i dyb krise.

Foredraget holdes på Haderslev Museum på Dalgade 7 i Haderslev kl. 19.

Foredragsaftenen gentages i samarbejde med Museum Kolding tirsdag d. 6. februar kl. 19 på Søstrehuset, Christiansfeld. Her er også gratis entré, men man skal tilmelde sig på Museum Koldings hjemmeside www.museumkolding.dk/kalender

eng/Henri

Se også