Elever på Christiansfeld skole skal prøve kræfter med jobbet som lastbilchauffør

Eleverne kommer indenfor i den store specialbyggede lastbil, og de prøver deres første tur på landevejene – dog kun i en simulator.

Et faldende antal unge søger ind på erhvervsuddannelserne, og den udvikling vil transportbranchen gerne lave om på. Derfor besøger deres specialdesignede lastbil i denne uge Christiansfeld Skole.

Det er en del af et landsdækkende ”roadshow”, hvor elever over hele landet kan prøve kræfter med chaufførjobbet. Flere unge vælger at tage en gymnasial uddannelse, men der er desværre stadig færre, som tager en erhvervsuddannelse, som der faktisk er mere brug for.

Mangler chauffører

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der er sket et fald på mere end 15 procentpoint i løbet af de sidste ti år. Og det er et alarmerende tal for transportbranchen, der regner med at mangle op mod 2.500 chauffører inden for få år.

Kun 2 ud af 100 lastbilschaffører er kvinder. Det vil branchen gerne ændre og henvender sig derfor også til piger allerede i folkeskolen.

Har besøgt 900 skoler over hele landet

For at vende denne uheldige udvikling besøger transportbranchens roadshow nu skoler over hele landet. De vil gerne inspirere eleverne til at vælge en uddannelse som chauffør. Og initiativet har allerede båret frugt i form af en generel tilgang til den såkaldte vejgods-transportuddannelse.

I denne uge besøgte den specialdesignede lastbil eleverne på Christiansfeld Skole tirsdag den 30. januar.
Det blev en sjov og anderledes dag, der bød på alt fra film og quizzer til en realistisk lastbil-simulator, som sender eleverne ud på deres første lastbiltur på de danske landeveje.

– Vi har virkelig gode erfaringer med at komme ud med roadshow-lastbilen. Vi oplever, at eleverne synes, at det er en sjov og spændende måde at få kendskab til branchen på. De unge får mulighed for at komme ud af klasselokalet og indenfor i førerhuset og prøve en tur i lastbilen. Det giver dem en mere håndgribelig indsigt i jobbet som chauffør. Nogle skoler besøger vi nu for sjette gang, siger Magnus Købke, der er projektchef i Transportens Udviklingsfond. Fonden står bag roadshowet sammen med Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond.

Flere kvinder i førersædet

Når Roadshow-lastbilen turnerer rundt på skolerne, har den et helt særligt budskab med til de unge piger: Der skal flere kvinder i førersædet. I Danmark er det nemlig kun 2 ud af 100 lastbiler, der føres af en kvinde, og det placerer godstransporten blandt brancherne med færrest kvindelige medarbejdere.

– Hvis vi skal ændre synet på lastbilchauffører, der generelt ses som et ”mandefag”, skal vi starte helt nede i folkeskolen. Som branche skal vi begynde at henvende os langt mere direkte til de unge piger, så de kan vokse op og se godstransportbranchen som en mulighed, mener Kim René Busch, formand for de to fonde, der står bag kampagnen ”Job i Transport”.

– Det er stadigvæk en udbredt myte, at kvinder ikke kan køre lastbil, men det er ganske enkelt ikke rigtigt. Kvinder er dygtige chauffører, og chaufførjobbet er lige så velegnet til kvinder, som det er til mænd, fortæller Kim René Busch.

Roadshowet har besøgt over 900 skoler i hele landet, siden det begyndte at køre i 2016. Flere end 70.000 elever er blevet inviteret indenfor i den specialdesignede lastbil.

Se også