Ny bog og kunst i hele huset

Karen og Mogens Mogensen inviterer naboerne til kunstudstilling og bogreception i deres hjem i N.J. Holms Park.

For nylig fik ph.d. Mogens Mogensen udgivet en ny, tyk bog hos forlaget Eksistensen.

Det markerede han ved at invitere naboerne i N.J. Holms Park samt andre interessede indenfor til et glas vin og hyggelig fejring.

Samtidig havde parret hængt masser af malerier op i hele huset, som fru Karin har malet. Og hun fortalte om, hvordan hun var kommet i gang med at male, og hvad malerierne betød for hende.

Parret boede en længere årrække i Afrika, og bagefter blev Mogens Mogensen ansat som generalsekretær ved Sudanmissionen, der dengang havde hovedkontor i Søstrehuset i Christiansfeld.

Bog om ”Missionen midt iblandt os”

Efterfølgende har Mogens skrevet en række bøger, ligesom han har været foredragsholder og konsulent for en række organisationer, bl.a. har han arbejdet for Folkekirkens biskopper og på universiteterne. Han har også været formand for menighedsrådet ved Tyrstrup Kirke.

Han nyeste bog handler om, hvilken betydning mission har haft for udbredelsen af kristendommen.

– Baggrunden for, at jeg i 2020 begyndte at arbejde på bogen ”Missionen midt iblandt os” var, at jeg som historiker og missionsteolog fandt det vigtigt at se mission i et historisk og teologisk lys, forklarede Mogens.

Vi kan ikke se skoven for bare træer…

– Dertil kom, at der i de senere år har været et stærkere fokus på kristendommens samfundsmæssige betydning. Ikke mindst fordi vi i dag står midt i et kultur- og religionsmøde i Danmark.

Igen og igen har politikere slået fast, at Danmark er et kristent land. Som den engelske historiker Tom Holland skrev det sin bog Herredømmet, om da kristendommen skabte den vestlige bevidsthed: ”Så dybtgående har kristendommens indflydelse på den vestlige civilisation været, at man ikke har kunnet se skoven for bare træer.”

Kristendom er årsag til velfærdssamfundet

– Det var gennem mission, at kristendommen kom til at sætte sit afgørende præg også på det danske samfund, forklarer Mogens Mogensen.

– Og kristen mission fra Danmark har også været med til at præge andre dele af verden. Derfor er studiet af mission vigtigt.

Bogens sigte er at give læsere og brugere – både akademikere og lægfolk – med interesse for mission en samlet oversigt over hele den mission, som er foregået til, i og fra Danmark. Fra de første møder med kristendommen og Danmarks kristning og helt frem til vækkelserne og den moderne missionsbevægelse og vores samtid.

På den baggrund er det mit håb, at læseren med denne bog får en mulighed for at reflektere over, hvordan mission er blevet forstået og praktiseret i en dansk sammenhæng, og hvilken betydning den har haft for den enkelte og for samfundet, sagde Mogens Mogensen. Bogen kan købes i boghandlen.

Se også