Borgmesterens rosenrøde billede af økonomien

Søren Rasmussen
Gruppeformand i byrådet for Dansk Folkeparti.

LÆSERBREV: I forbindelse med Byrådsmødet den 30. marts fremlagde borgmester Knud Erik Langhoff Kolding Kommunes regnskab for 2023 og malede et rosenrødt billede af økonomien, et billede som Dansk Folkeparti ikke kunne genkende.

Man siger jo, at ”alting afhænger af øjnene, der ser”, men når man hører borgmesterens tale om Kolding Kommunes økonomi, så er der nok enten tale om, at borgmesteren helt har lukket øjnene og ingenting ser, mens han håber, at ingen opdager, hvordan det er reelt er fat, eller også aner borgmesteren ikke, hvad han taler om.

På Seniorudvalgets område havde skiftende udvalg gennem 12 år opbygget en solid økonomi, der kunne håndtere de udsving, der naturligt er på et område, hvor man ikke kan planlægge præcis, hvor mange der har brug for hjemmehjælp, respiratorhjælp, særlig foranstaltninger og meget andet.

Det første, borgmesteren og hans flertal gjorde, da de fik magten, var at køre økonomien på seniorområdet i sænk. Tømme kassen og budgettere med besparelser, der ikke kunne lade sig gøre. 12 års møjsommeligt arbejde smadret med et fingerknips.

I var advaret, vi havde tryglet, vi havde bedt og vi havde argumenteret, men I skulle nok vise, hvem der bestemte, og hvor dygtige I var. Så pludseligt var det nødvendigt med hovsa-besparelser. Først måtte I pludseligt fremrykke afskaffelsen af hjælp til støvsugning – det vil sige indførelsen af robotstøvsugere – for at spare ekstra 1.232.000 kr., så måtte I skære i rengøring på plejehjemmene for at spare 6.900.000 kr. og endelig måtte I i al hast tilføre Seniorudvalgets budget 6.719.000 kr., tilsammen 14.851.000 kr.

Selv hvis man er i den ulykkelige situation, at man er talblind, så kan man godt se, at det er helt, helt galt og dybt uansvarligt, både menneskeligt og økonomisk.

Det er heldigt for jer, at der var nogle partier, der tog ansvar i 2019, da Kolding Kommunes økonomi var under pres og skulle rettes op. Det gør, at der i dag er en sund økonomi, der kan klare jeres uansvarlighed. Men hvad får I ud af den sunde økonomi? Ingen ting.

Når man har en sund økonomi og ikke er i konflikt med serviceloftet, så er der ingen grund til alle de besparelser, I laver på børn, unge, syge, ældre, udsatte og mennesker med handicap. Men I formår ikke at udnytte de mange muligheder, vi har i Kolding. I burde hverken have med økonomi eller mennesker at gøre.

Søren Rasmussen
Gruppeformand i byrådet for Dansk Folkeparti.

Se også