Når de sociale medier tager magten

LÆSERBREV:

Af Asger Christensen, Jordrup
Medlem af Europa-Parlamentet, Venstre.

Mange børnefamilier giver i dagens Danmark udtryk for, at de er utroligt pressede. Og trivselstallene for vores børn taler deres tydelige sprog.

Alt for ofte ser vi det blå lys fra skærmene på iPhones og iPads glimte i de små børns værelser. Det er jo ingen hemmelighed, at netop skærmlys og udspekulerede algoritmer indfanger vores børn og gør dem afhængige af likes, nye historier, skøre videoer og andre afhængighedsskabende indhold. Det bekymrer mig, at vores børn ofte i en relativ tidlig alder nærmest bliver frataget deres frie vilje, fordi techgiganter leger kispus med vores børns bevidsthed. Det må stoppe nu!

Som bedstefar vil jeg gerne have, at mine børnebørn vokser op i et trygt digitalt miljø. Og som lovgiver i EU har jeg ofte tænkt på, hvad fællesskabets rolle er, for at vi på den bedste måde kan skærme vores børn mod de farlige algoritmer. Jeg er med på, at forældre har et stort ansvar for ikke bare at opdrage egne børn, men også for at lære dem alt fra sunde kostvaner til en god balance for brugen af sociale medier. Men ærligt talt: Er det ikke en kamp, forældrene næsten har tabt på forhånd, når techgiganterne hensynsløst ruller algoritmer ud for vores børn, som gør dem forsvarsløse?

Hvis vi skal løse udfordringerne og i fremtiden passe lidt bedre på vores børn, så er vejen frem, at vi i den nye lovgivende forsamling i EU får taget initiativer, der ikke bare skærmer vores børn, men også understøtter det ansvar, som jeg ved, at mange forældre gerne tager på sig. Vi må ikke lade TikTok, Instagram og Facebook dominere børns liv. Børn har ret til at leve glade børneliv fri fra pres og tristesse på den måde, som kun sociale medier kan presse vores børn ned i mørke kaninhuller, som de har svært ved at komme op af.

Jeg har nu siddet knap fem år i Europa-Parlamentet. Og hvis jeg bliver genvalgt, vil jeg arbejde benhårdt for, at fremtidens børn og unge får bedre børneliv, fordi vi på europæisk plan står sammen om fælles lovgivning, som sætter børnene fri af techgiganternes uhyggelige algoritmer. Giv børnene frihed, og sæt forældrene fri med en stærk lovgivende ramme om techgiganternes muligheder for uhyggelige algoritmer.

Se også