Skyder 82 millioner i turisme i mindre byer for at opmuntre private

Op til 82 mio. kr. skal tiltrække nye private investeringer i mindre turistområder.
Foto: Jens Peter Engedal

Kyst- og naturområder uden for de store byer får nu en kapitalindsprøjtning fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, der afsætter op til 82 mio. kr. til udvikling i turismeområder.

Indsatsen skal bidrage til at sikre nye kommercielle investeringer i kyst- og naturturismen. Det kan for eksempel resultere i en øget overnatningskapacitet.

Forperson for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Christian Motzfeldt siger:

2023 var rekordår

“2023 var et rekordår for dansk turisme, hvor særligt udenlandske gæster overnattede i Danmark. Det går derfor rigtig godt på turismeområdet, men vi skal blive ved med at udvikle, og det skal denne millionindsprøjtning være med til at styrke – særligt uden for de store byer. Derudover kan det være med til at tiltrække nye investeringer,” siger Christian Motzfeldt.

”Dansk turisme er mere end gode postkortminder og oplevelser; området skaber også vækst og nye arbejdspladser i hele landet, og derfor er det afgørende, at vi fortsat støtter, udvikler og styrker de danske turistdestinationer,” siger han.

Ønsker private med

Etablering eller fornyelse af havnemiljøer, udvikling af multi- og aktivitetsområder, etablering af oplevelsesruter i den grønne natur samt udvikling af nye byrum er et udpluk af de faciliteter eller former for infrastruktur, der kan få støtte. Det skal medvirke til at tiltrække nye private investeringer i for eksempel overnatningskapacitet.

Christian Motzfeldt og resten af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse forventer, at kommunerne vil være de primære ansøgere til midlerne – men det udelukker ikke, at også private, kommercielle virksomheder kan indgå som partnere, ligesom fonde kan indgå med medfinansiering. Og gerne med private investorer som en del af projektet.

110 mio i 2023

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse gav i 2023 ca. 110 mio. kr. til fire turismeprojekter med aktiviteter i Thyborøn, Juelsminde, Nakskov og Naturpark Lillebælt.

Den nye pulje bygger videre på erfaringer fra første annonceringsrunde.

Indsatserne kan for eksempel være:

  • Etablering eller udvikling af havnemiljøer, der faciliterer aktiviteter, ophold og kommercielle tilbud på havnen.
  • Etablering af sammenhængende og varierede oplevelsesruter, der formidler et steds kultur og historie, naturens kvaliteter mv. og binder eksisterende og nye byrum, oplevelsespunkter og funktioner sammen.
  • Etablering af adgang til eller brug af naturen (fx gennem tematiserede legeområder, opholdspladser, multi- og aktivitetsområder m.v.).

Ansøgningsfristen er den 15. august 2024 kl. 12.00. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse forventer at behandle ansøgninger på sit møde den 14. november 2024.

Natascha/Henri.

Se også