Trine er den nye præst i Vamdrup og Hjarup

– Jeg blev præst, fordi jeg ikke kunne forestille mig at være noget som helst andet, siger den nye præst i Vamdrup og Hjarup.
Hun skal passe de to sogne sammen med den nuværende præst i Hjarup, Maria König. Foto: Vamdrup Sogn

Den 41-årige Trine Lydeking blev søndag indsat som ny præst i Vamdrup og Hjarup pastorat. Her afløser hun Jens Henrik Kristiansen, som er blevet provst i Hedensted.

Trine Lydeking kommer fra en præstestilling i Ansager-Skovlund, hvor hun har været i ni år. Hun er gift med Søren, som er sygehuspræst i Esbjerg. Sammen har parret tre børn.

På Vamdrup Kirkes hjemmeside svarer hun på en række spørgsmål:

Hvorfor blev du præst?

– Jeg blev præst, fordi jeg ikke kunne forestille mig at være noget som helst andet. Jeg begyndte på teologistudiet, fordi jeg elskede sprog og historie – og blev grebet af det gode studiemiljø og fik dermed også øjnene op for hvilket alsidigt og spændende liv, det kunne være at være præst. Jeg er ikke blevet skuffet.

Hvilken slags præst vil du gerne være?

– Jeg vil gerne være en præst for alle – og være med til at gøre kirken og kirkelivet synligt og vedkommende.

Hvad oplever du som den største udfordring ved at være menneske i dag?

– Frygten for at fejle. Især hos vores unge mennesker – som sammenligner sig eller spejler sig i urealistiske forventninger på sociale medier eller i omgangskredsen. Vi bliver nødt til at lære at det er menneskeligt at fejle – og at der ligger en enorm styrke i at kunne vise sårbarhed og bede om hjælp.

Hvad mener du er folkekirkens vigtigste opgave i dag?

– At gøre kirken og gudstjenesten aktuel for mennesker, som måske ikke føler sig hjemme i et kirkeligt rum. Vi skal som folkekirke blive bedre til at vise og fortælle om alt det, vi har at byde på. Alle de aktiviteter, vi har lige fra babysalmesang til sorggrupper. Vi skal fortælle om vores store fællesskab, som kun styrkes ved at flere kommer til – og tør byde ind med nye ideer for en nutidig kirke.

Hvilken salme holder du særligt af og hvorfor?

– Salme 785 – “Tunge, mørke natteskyer” af Jakob Knudsen med melodi af Carl Nielsen. Da jeg mødte min mand, var den salme vores første samtaleemne. Vi sang den endda til vores bryllup, selvom der nok er mange, der vil mene, at den er for mørk og dyster til et bryllup. Men for mig er det både en utrolig smuk melodi, og så finder jeg en enorm trøst i, at der sidst i salmen alligevel skimtes et glimt af håb med tilgivelse og lys hos Gud.

Hvad er det bedste sted i Bibelen og hvorfor?

– Jeg er ret vild med fortællingerne om Martha og Maria. Og jeg griner altid lidt ved mig selv, når jeg læser stykket om Martha, der ”brokker sig” til Jesus, fordi Maria ikke laver noget. Jeg ser nok meget af mig selv i Martha, som styrter rundt for at gøre hus og mad klar til alle gæsterne, men som glemmer at nyde.

Vamdrup Sogn/Henri.

Se også