To lokale kandidater blev begge valgt til Europa Parlamentet

Både Villy Søvndal, Kolding, og Asger Christensen, Jordrup, var blandt de kun 15 danske politikere, som blev valgt ind i Europa Parlamentet.

Villy Søvndal blev mobbet for sin udtale af pol på engelsk. Men i valgkampen vendte han det til humor på sin valgplakat, for som han siger: ”Isen smelter stadig på polerne”.

Tidligere udenrigsminister og partiformand for SF, Villy Søvndal, blev i søndags valgt som en af de 15 danske politikere, som nu skal repræsentere vælgerne i EU Parlamentet.

Søvndal er lokal. Han har i længere tid haft lokal bopæl i Sdr. Bjert nord for Christiansfeld. Nu bor han på Engstien i det indre Kolding.

Villy Søvndal var SFs spidskandidat og tæt på at blive borgmester i Kolding ved byrådsvalget i november 2021. Her kæmpede han med Eva Kjær Hansen (Venstre) om posten. Da det mislykkedes, var Søvndal åbenbart arkitekten bag en koalition mellem SF, S, R og K, som gjorde den konservative Knud Erik Hansen til borgmester.

Eva Kjær Hansen forlod herefter 1. juli 23 byrådet, og da Villy Søvndal blev opstillet på SFs EU-liste i 2023, valgte han at forlade byrådsarbejdet til nytår 2024.

Bor i Kolding

Bopælspligten er afgørende for, om man kan være medlem af byrådet.

Villy Søvndals kone Penny flyttede til København for et par år siden, da de havde solgt huset i Sdr. Bjert. Villy har herefter boet dels på Engstien i en lejlighed og dels tilbragt de fleste weekender i København med sin kone.

Planen er nu, at Villy den 1. august flytter til København permanent – mens han arbejder i Brussel. Han ønsker dog at søge om lov til fortsat at være medlem af Kolding SFs partiforening.

Det tidligere byrådsmedlem har også lovet at arrangere en tur til Brussel for de lokale SF’ere.

– Vi synes, han har lavet et brag af en valgkamp, og vi har forespørgsler fra egne medlemmer og andre partier, om de må hugge hans ”The Ice is melting” plakat – og det må de godt, siger Lis Ravn Ebbesen, der er formand for den lokale partiforening.

Villy Søvndal er med sine 71 år den ældste af de 15 danskere, som nu skal repræsentere vælgerne.

Læs om Asger C. fra Jordrup her.

Se også