18-årig fra Hejlsminde skriver bog om sit år på Atlanterhavet

Sammen med sin mor har Sarah på 18 skrevet en bog om familiens sejlads over Atlanten; fra Hejlsminde til Caribien og tilbage igen.

Sarah, Peter, Malene og Johan oplevede fantastiske eventyr på deres rejse. Nu har de taget eventyrene med hjem i bogform, så alle kan opleve dem sammen med dem.

Sidste sommer kom familien Kjær-Jepsen hjem. De havde taget et år ud af kalenderen for at sejle, være sammen som familie og møde nye kulturer, og alt sammen lykkedes. Vel hjemme igen ramte hverdagen dog. Midt imellem minder og hverdagens travlhed besluttede mor og datter at skrive en bog.

“I starten ville jeg ikke,” fortæller Sarah.

Bogen var hendes mors projekt. Idéen startede, da det gik op for Malene, at hun havde fyldt 3 dagbøger, inden de var halvvejs på rejsen. Senere spurgte hun Sarah, om hun ville være med. Hun sagde dog ikke ja med det samme.

“Det groede på mig. Tanken om at kunne kalde sig forfatter, men også fordi jeg syntes, det er ret sjovt at skrive. Men også fordi det er rart at gå det hele igennem igen, så man ikke glemmer det ved kun at se frem,” fortæller hun.

Hun vidste dog ikke, hvor stort et arbejde det ville blive.

“Først var det bare en lille del, men nu er det blevet sådan, at jeg har skrevet godt og vel halvdelen.”

Forfatter på overarbejde

“Det har været hårdt og en lang vej,” fortæller Sarah.

Efter året på havet begyndte Sarah på Munkensdam gymnasium. Samtidig fik hun et fritidsjob ved bager Jørgensen i Christiansfeld.

“Det at skulle jonglere mellem afleveringer, skole, arbejde og et socialt liv er meget i sig selv, og med en bog oveni har man skullet vælge ting fra,” fortæller hun.

“Men når nu vi næsten er i mål, fortryder jeg ikke, at jeg valgte at være så meget med. Det har været fedt og spændende, og jeg har lært utroligt meget om at prioritere og om at stå tidligt op og komme i gang.
På en måde har det givet mere, end det har taget.”

Det var en stor glæde, da Malene (til venstre) og Sarah kunne holde deres bogbaby i hånden, og et helt års krævende arbejde nåede sit klimaks.

Mor- og datterprojekt

Hendes mor kunne ikke være mere enig.

“Som mor og datter har det været helt unikt at have et projekt som det her sammen. For alle dem, der har børn, som er ved at blive voksne, kan I nok godt sætte jer ind i, at tid sammen er noget, man skal gøre sig fortjent til. For mig, som mor, har det været fantastisk at have et projekt sammen med Sarah. Så har overgangen mellem at være sammen 24 timer i døgnet på en lille båd til at komme hjem og have en hverdag hver for sig ikke været helt så brat som ellers. Men det er heller ikke nogen hemmelighed, at det at skrive en bog kræver rigtigt meget tid. Så vi har ofte sagt til hinanden i løbet af processen, at det er ret ironisk at stresse med at skrive en bog, der hedder: Og pludselig blev tid noget, vi havde nok af.”

At få mere ud af livet

Sarah og Malene har klare håb om, hvad bogen skal bringe til læserne.

“Bogen er til dem, der mærker en længsel efter at få lidt mere ud af livet,” siger Malene.

“Vi håber, at bogen vil bringe små lommer af glæde, tid og tilstedeværelse til læserne. Den er for dem, der har eventyrlysten brusende i blodet – også selvom man tager på eventyr fra sin sofa – og til dem, der bare elsker en ærlig, personlig og humoristisk historie,” fortæller Malene.

“Vi ønsker også, at bogen kan være en invitation til samtaler mellem forældre og deres store børn om at finde vej i livet,” tilføjer Sarah.

“Vi har mødt mange fantastiske mennesker på vores rejse, og bogen indeholder portrætter af skæve originaler og livsråd fra dem. Disse møder har virkelig sat deres præg på os, og vi håber, at læserne vil finde inspiration i de historier.”

Modvillig passager

Det var ellers lige før, at rejsen, og dermed bogen, ikke var blevet til noget.

For i første omgang blev idéen om et år på havet med familien ikke taget så godt imod af Sarah og Johan, som dengang var 14.

“Det bliver uden os,” var deres første udbrud.

For som Sarah beskriver det, havde hun på det tidspunkt hovedet fyldt med drømme om efterskole, nye venskaber og fester. Men Peter og Malene fik dem overtalt med snakke om eventyr og fremmede lande, dykkercertifikat og fælles drømme. Og sejlturen var en succes for hele familien.

“Det lidt hovedkuldse eksperiment med at drage afsted mor, far og to teenagere gik over al forventning,” fortæller Malene.

“Hele turen har givet mange gode oplevelser. Fra sejrsfølelsen, da vi havde krydset Biscayen, som var vores første længere tur, til første gang delfinerne sprang om stævnen.

Men de savnede også dem derhjemme.

Tilbage til hverdagen

“Vi vendte hjem til hele vores familie og venner, der havde savnet os, og som vi havde savnet. Det har været et dejligt gensyn,” er de enige om.

Rent praktisk ventede forældrenes gamle jobs, gymnasiet for Sarah og 7. klasse for Johan. Men lige så både svært og godt livet ombord på en lille båd kunne være, var det også at vende hjem til hverdagen.

“Det er jo en tilbagevenden til e-Boks, endeløse lektier, mails, aftaler og nytteløs skærmtid,” fortæller Malene.

“Samtidig er det dog både virkelig trygt og virkelig trummerumagtigt på én gang.”

De er ikke i tvivl; året på havet har givet dem noget, som de ønsker at bevare.

Hverdagen forandret

“Livet suser jo forbi, og vi kunne hurtig komme til at glemme, hvordan rejsen har ændret os, og hvordan mødet med en masse skønne, livskloge mennesker har sat sig i os,” fortæller Malene.

Det er de enige om.

“Som familie er vi blevet mere velreflekterede i forhold til, hvordan vi ser hinanden, vores relationer og verden omkring os. Desuden har vi har lært en masse om, hvor vores grænser for, hvad vi kan overkomme, går, og hvordan de er blevet rykket i takt med de udfordringer, vi har mødt. Før kunne en aflyst bus eller en vabel på hælen være verdens undergang, hvor vi nu har lært at se tingene i et større perspektiv. Som Johan sagde til en klassekammerat forleden: ”Rolig nu, det er en gymnastiktime og ikke Nordatlanten.”

Bog som bearbejdning

Selvom bogskrivningen har taget tid og krævet prioriteringer, har det også været en fælles måde at bevare minderne på for hele familien, som har hjulpet med alt fra tekst til layout, hjemmesider, promovering og foredrag.

Men det vigtigste af det hele har været rejsen.

“Det at skrive bogen har hjulpet os med at bearbejde, fordøje og genoplive nogle af rejsens allerstørste og skelsættende øjeblikke – både på den indre og ydre rejse.”

Bogreception: 26. juni kl 17:30-19:00, X-Yachts, Fjordagervej 21, 6100 Haderslev. Alle er velkomne.
Bogen kan bestilles, og nærmeste foredrag om familiens rejse kan findes på: www.xaga.dk.

Se også