Kommunalt snuptag gør ulovlige flyvninger i Vamdrup lovlige

Lokalt byrådsmedlem er godt tilfreds med den seneste overraskende udvikling i sag om helikopterflyvninger fra Kolding Lufthavn.

Chefen for Kolding Lufthavn i Vamdrup, Glenn Lundt, kan nu helt lovligt, trods klager fra naboer, give tilladelse til flyvninger med helikoptere af enhver art. Foto: Kolding Lufthavn

VAMDRUP: – Jeg er godt tilfreds med den seneste udvikling i sagen omkring Kolding Lufthavn. For når vi har en lufthavn, så skal det også være muligt at bruge den. Lufthavnen er for kommunen både en vigtig kulturinstitution og erhvervsinstitution. Også selvom den i øjeblikket kræver et kommunalt tilskud.

Freddy Christensen, Konservative, mener, at lufthavnen er et godt aktiv for kommunen både kulturelt og erhvervsmæssigt.

Det siger Freddy Christensen, Vamdrup, konservativt medlem af Kolding Byråd, som sin kommentar til uroen omkring lufthavnens miljøgodkendelser.

Naboer til lufthavnen har gentagne gange klaget over, at de skriftlige miljø- godkendelser med flyvninger af helikoptere bliver overtrådt.

Kommunalt snuptag

Kommunen har nu med et snuptag gjort de ulovlige overtrædelser lovlige. Det er åbenbart bare sket ved at få en tidligere mundtlig aftale om antallet af tilladte flyvninger med erhvervshelikoptere nedfældet på skrift og dermed indføjet i gældende regler.
Det betyder, at ledelsen af lufthavnen nu med god samvittighed kan give tilladelser til start og landinger for helikoptere af enhver art. Kommunen hævder nemlig, at en mundtlig aftale er lige så god som en skriftlig.

Klager fra naboer

Sagen omkring lufthavnens miljøgodkendelser er rejst, fordi nogle naboer til lufthavnen gang på gang har klaget til kommunen over, at de skriftlige miljøgodkendelser blev overtrådt.

Afdelingschefen for kommunens miljø og erhverv, Christiane Plischke, erkender dog over for JydskeVestkysten, at det var en ”klokkeklar sagsbehandlingsfejl”, at den tidligere mundtlige aftale ikke blev skrevet ned.

Sagen har også været genstand for debat i det politiske forum i kommunen. Her blev der bl.a. fra formanden for miljø- og klimaudvalget, Jørgen Clements (SF), forslået helt at droppe kommunal deltagelse i driften af lufthavnen i Vamdrup, bl.a. fordi fonden, som driver lufthavnen, modtager 2,5 millioner kroner årligt i kommunalt tilskud.

Mange arbejdspladser

Formanden for kommunens miljø og klima, Jørn Chemnitz (SF), foreslår, at kommunen helt trækker sig fra driften af lufthavnen.

En sådan tanke afviser Freddy Christensen også:

– Lufthavnen er for kommunen et aktivt både kulturelt og erhvervsmæssigt.

Der er rigtigt mange virksomheder med flyrelaterede produktioner med mange arbejdspladser i gang i lufthavnen med det kendte flyselskab Danish Air Transport, DAT, som flagskib. Og på kultursiden har bl.a. en stor faldskærmsklub hjemsted i lufthavnen. Det er ting, man bare ikke smider væk, siger Freddy Christensen, konservativt byrådsmedlem.

Med den nye skriftlige miljøtilladelse på papir må der via lufthavnen nu lovligt foretages 1.200 operationer for skolehelikoptere og 400 operationer for andre helikoptertyper årligt helt uden begrænsninger – plus de normale operationer af forretningsfly og privatfly.

Se også