Lunderskov fejrer 150 år for åbning af jernbanen

Det sker 3.–6. oktober med byens smukke gamle banegård i centrum.

Den ikoniske banegårdsbygning bruges i dag til kunstudstillinger.

LUNDERSKOV: Torsdag den 4. oktober er det 150 år siden, banen mellem Lunderskov og Esbjerg blev åbnet. Samtidigt blev en ny banegårdsbygning i Lunderskov taget i brug. I øvrigt den samme som står der i dag. Officielt foregår fejringen af jubilæet torsdag den 3. oktober kl. 16.

Jubilæet fejres endvidere med en række indslag med den gamle banegård i centrum. Programmet byder blandt andet på en række kunstudstillinger på banegården og på gadevandring, hvor der kan ses og høres om de mange gavlmalerier, der præger byen.

Og så bliver det også muligt at køre med et gammelt veterantog. Og det er gratis at deltage i alle indslag.

Knudepunkt i 1874

Selve banen, den omkring 70 km lange strækning mellem Lunderskov og Esbjerg, blev afleveret fra entreprenørerne den 3. oktober 1874, men allerede dagen efter åbnet for offentlig trafik – dog beskedent med kun tre kombinerede person- og godstog i hver retning.

I dag fremstår banen som en moderne elektrificeret strækning med direkte IC-tog Esbjerg-København og regionaltog Esbjerg-Aarhus.

Samtidig med åbningen fik Lunderskov også status som knudepunktstation, idet den blev tilsluttet den allerede eksisterende bane mellem Fredericia og den daværende dansk-tysk grænsestation i Vamdrup.

Ny stationsbygning

Og netop på grund af stationens status som knudepunktstation blev det nødvendigt at bygge en ny stationsbygning, indeholdende passende faciliteter. Stationen blev, foruden de nødvendige lokaler til brug for DSB, også udstyret med en restaurant, hvor passagerne, som skulle skifte tog, kunne benytte i eventuelle ventetider.

I de ”gode tider” er der skrevet, at omkring 60-70 DSB-medarbejdere var tilknyttet stationen. Det betød, at med banen kom også byen Lunderskov til. I dag er alle medarbejdere væk. Stationen fremstår som en moderne, totalt fjernstyret station.

Nyt liv i bygningen

Men der er kommet nyt liv i den gamle, smukke bygning, som i øvrigt for kort tiden er flot renoveret. Og det gælder både bygning og omgivelser. Bygningen er i øvrigt total fredet.

Indenfor holder det kendte internationale galleri West Station Galleri nemlig til og gør sig kendt med løbende kvalitetsudstillinger med kunst i centrum.

Og helt naturligt er galleriet også ”på banen” ved jubilæet med en række spædende indslag med masser af kunst af kendte kunstnere i centrum.

Nævnes kan, at Gitte Degnemark har kreeret kunstværker på gamle DSB kort. Derudover udstiller Inge Schuster og Kim Phil, Marlene Heerup med flere også deres kunst. Udstillingerne er åbne 3. og 4. oktober fra kl. 12 til 18 og 5. og 6. oktober fra kl. 10. til 16, og der er gratis adgang.

Og om lørdagen krydres udstillingerne med en spændende ”Street art” rundvisning i byen. Det sker med start kl. 13 og 19, og det er også her helt gratis at deltage. Endvidere kan der også opleves kunst sponsoreret af Ewii og Kolding Kommune flere steder. Blandt andet i undergangen mellem perronerne (Se forsiden.)

Kør gratis med veterantog

Og så kan der i anledning af jubilæet køres gratis med veterantog mellem Lunderskov og Esbjerg.
Toget trækkes af et gammelt diesellokomotiv fra 1952, og der er gamle charmerede vogne hægtet på krogen.
Toget besøger Lunderskov på jubilæumsdagen 3. oktober fra kl. 9.46 til 10.10, og igen fra 12.46 til 13.10. Og der er mulighed for af- og påstigninger på alle mellemstationer, hvor banejubilæet også fejres på forskellig vis.

/seb

Se også