Sygeplejersker siger nej til aktiv dødshjælp: ’Vi skal ikke tage liv’

Sygeplejersker vil ikke medvirke til ’assisteret selvmord’.

Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde i Dansk Sygeplejeråd. Foto: Nikolai Linares

Dansk Sygeplejeråd bakker ikke op om anbefalingerne fra ’Udvalget for en mere værdig død’, der foreslår en model for assisteret selvmord i Danmark. Dansk Sygeplejeråd mener, at fokus i stedet bør være på en investering i bedre palliativ behandling.

Fredag afleverede “Udvalget for en mere værdig død” sine anbefalinger til sundhedsministeren.
Det regeringsnedsatte udvalg anbefaler blandt andet, at terminale patienter med mindre end et halvt år tilbage af livet skal kunne få hjælp af sundhedspersonalet til assisteret selvmord.

En anbefaling, Dansk Sygeplejeråd tager afstand fra:

– Sygeplejersker skal ikke tage livet af patienter. Det kan aldrig være en opgave for sundhedsvæsenet, siger Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde i Dansk Sygeplejeråd.

Hun understreger, at diskussionen om aktiv dødshjælp er svær og fuld af nuancer, men at aktiv dødshjælp, set med sundhedsfaglige briller, ikke er vejen frem.

– Jeg anerkender til fulde, at mange danskere ønsker muligheden for aktiv dødshjælp, og det er vigtigt at lytte til. Men jeg tror også, at der er mange muligheder for, at vi med god sygepleje kan sørge for en værdig afsked, siger Dorthe Boe Danbjørg, som fortsætter:

– En værdig død handler ikke om at afslutte livet, men om at sikre lindring, støtte og nærvær, mens patienten er i live. Og det er det, vi sygeplejersker gør. Vores opgave er at udøve sygepleje – ikke at tage liv, lyder det fra Dorthe Boe Danbjørg.

Bedre palliation er nøglen

Dansk Sygeplejeråd mener i stedet, at det er afgørende at prioritere palliation (lindring af smerter og andre generende symptomer) frem for at give muligheden for assisteret selvmord.

For den palliative indsats kan forbedre livskvaliteten ved at give patienten mulighed for at slappe af, hvile og have overskud til at være sammen med sine pårørende i den sidste tid.

– Vi ved, at patienter, der tidligere har udtrykt et ønske om aktiv dødshjælp, ofte skifter mening, når de får den rette omsorg, hjælp og støtte. Derfor bør vi i stedet give den palliative behandling et markant løft, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Udvalget for en mere værdig død fremhæver da også, at der er et behov for en styrkelse af palliationsområdet.

Samtidig har Sygeplejeetisk Råd også tidligere konkluderet, at dødshjælp i Danmark er unødvendig, fordi man endnu ikke har prioriteret palliation, fravalg af udsigtsløs behandling samt støtte til ældre og mennesker med handicap i tilstrækkelig grad.

Lyt til de faglige eksperter

Både Etisk Råd og sygepleje- og lægefaglige eksperter har tidligere advaret mod lovgivning om aktiv dødshjælp. Ifølge dem vil en sådan lovgivning være uforsvarlig og svække beskyttelsen af de mest sårbare i samfundet.

Dansk Sygeplejeråd opfordrer derfor til, at politikerne lytter til de faglige eksperter i debatten om en værdig død.

– I Danmark har vi en tradition for at lytte til eksperterne, og det bør vi også gøre, når det handler om liv og død. Det håber jeg, at politikerne vil have for øje, så ingen nogensinde skal føle sig presset til at vælge livet fra, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Jacob Mouritsen/Henri

Se også