Hold øje med retur-temperaturen på fjernvarme – ellers kan det koste

Christiansfelds fjernvarme ligger i den dyre ende. Men der er et biomasseanlæg på vej. Og varmeværket er i gang med at renovere ledningerne, så der ikke tabes 21,9 pct. undervejs.

En del af fjernvarmen kommer fra et solvarmeanlæg, mens andre dele kommer fra bl.a. gas, el og varmepumper.

– Vi kan kun opfordre til at holde øje med retur-temperaturen fra ejendommens fjernvarmeinstallation og reagere, hvis temperaturen er over det forventede, opfordrede formand Allan Kirk Jensen på Christiansfeld Fjernvarmes generalforsamling d. 23.4.25.

Hvis returtemperaturen er for høj i forhold til selskabets afkølingsbidrag, vil der nemlig blive opkrævet ekstra for varmen. Ligeledes belønnes forbrugere, hvis fjernvarmeanlægget afkøler bedre i forhold til afkølingsbidraget.

Allan Kirk Jensen er formand for Christiansfeld Fjernvarmeselskab.

– Du kan følge retur-temperaturen via eForsyning, som du kan tilgå fra www.christiansfeld-fjernvarme.dk, eller via en app til din smartphone. Vi kommer gerne ud og giver råd og vejledning, om hvordan returtemperaturen kan sænkes, hvis den er for høj i forhold til det forventede.

Følg på nettet

– Alle selskabets fjernvarmemålere aflæses hver dag via vores antenneanlæg, og aflæsningerne bliver automatisk lagt ud på eForsyning, så forbrugere med egen måler kan følge ejendommens varmeforbrug, afkøling og temperaturer, fortæller Allan Kirk Jensen. Man kan ligeledes hente årsopgørelser, budget samt styringstabel på eForsyning.

– Hvis du registrerer, at dit varmeforbrug afviger væsentlig fra det budgetterede, er du altid velkommen til at kontakte os, så vi kan få det rettet til, så der ikke kommer for store overraskelser.

Stort tab på ledningsnettet

Fjernvarmeværket er i fuld gang med at renovere ledningsnettet. Der er nemlig et varmetab på 4.862 MWh, hvilket svarer til 21,9 % af varmeproduktionen.

I Aabenraa er det dog endnu værre. Her mister man 30 pct. af varmen på vej til og fra forbrugerne.

– Vi har i 2024 renoveret etape 2 af ledningsnettet i Luneparken. Vi er i dette varmeår i gang med renoveringen af etape 3 i Luneparken. Vi håber, vi kommer igennem uden for meget bøvl for jer derude.

1098 forbrugere

Med årsopgørelserne blev der sendt 1.456.625 kr. tilbage til forbrugerne, og der blev opkrævet 628.973 kr. hos de forbrugere, der havde brugt mere varme som budgetteret.
I 2024 blev raterne opkrævet med 700 kr. + moms pr. MWh.
Driftsbidraget var uændret kr. 25,- + moms pr. m2 og administrationsbidraget var kr. 500,- + moms pr. år.
Der blev solgt 17.214 MWh varme, hvilket er mindre end et normal år på ca. 18.500 MWh.
Pr. 31.12.2024 var der registreret 1098 forbrugere på fjernvarmen.

I den dyre ende

Ifølge Forsyningstilsynet ligger Christiansfeld Fjernvarmeværk i den tunge ende, fordi man ikke har adgang til billig varme som fx i Vamdrup og Lunderskov.
Af ca. 448 værker er Christianfeld nr. 89 på listen, men er dog rykket op fra nr. 67.

Priserne svinger i årlige omkostninger for selskaberne ud over landet, fra ca. 6.500,- om året for de billigste til 44.000 om året for de dyreste for et standardhus på 130 kvm.

Christiansfeld ligger på ca. 20.500,- om året for opvarmning af et standardhus.
Gennemsnittet er i statistikken på ca. 16.000 kr.

Mange slags anlæg + biogasanlæg

For at få billigere fjernvarme har værket investeret i et biomasseprojekt til 18 mio. kr.
Et biomasseanlæg kan bruge tørflis og træpiller til varmeproduktionen. Anlægget ventes klar i januar 2026.
Værket har allerede flere muligheder for at producere de 23.639 MWh, der var brug for.
Solvarmeanlægget har produceret 4.569 MWh varme.
Gasmotoranlægget har produceret 3.497 MWh varme.
El-produktionen blev på 2.572 MWh.
Elkedlen har produceret 4.694 MWh varme.

Varmepumpeanlægget har produceret 10.324 MWh.

– Som bekendt er hedtvandskredsen i anlægget fyret med naturgas. Noget vi nu laver om på med en ny biomasse kedel.

Den resterende varmeproduktion på 555 MWh er produceret på de gamle gaskedler i Kongensgade. Også denne gaskapacitet bliver overflødig i den almindelige drift med en ny biomassekedel på plads, oplyste formanden. Han takkede for det gode fremmøde og for opbakning fra forbrugerne. Han takkede også medarbejderne og bestyrelsen for det gode samarbejde.

Se også