Kommunen afviser klage over lugt fra gård på Knudsbølvej

Som det fremgår af dette billede ovenfra, foregår der en omfattende produktion på Knudsbølvej 36 i Jordrup.

Kolding Kommune gav den 7. maj 2024 en godkendelse til Niels Blem, Knudsbølvej 36, Jordrup, som ønskede at udvide sin husdyrproduktion. Der blev imidlertid klaget over afgørelsen. Derfor har kommunen behandlet sagen på ny.

Klagepunkterne handlede bl.a. om lugtgener. Kolding Kommune blev gjort opmærksom på, at OML-beregningen, der ligger til grund for projektet, har været lavet i en forældet version af beregneren og dermed ikke på baggrund af nyeste viden.

Kommunen er forpligtet til at genoptage behandlingen af en sag, hvis der ved den tidligere sagsbehandling er begået væsentlige fejl. Kolding Kommune har derfor vurderet, at det er nødvendigt at genoptage behandlingen af godkendelsen, og en ny afgørelse erstatter derfor godkendelsen af den 7. maj 2024.

Udvidet produktion

Niels Blem Sørensen, Knudsbølvej 36, Jordrup har søgt om at udvide sin husdyrproduktion på ejendommen. Udvidelsen af produktionsareal sker i tilknytning til eksisterende staldanlæg, mens selve dyreholdet fortsætter uændret bortset fra muligheden for en fleksibel produktion i et enkelt staldanlæg.

Sagen genoptaget

Ved genoptagelsen af sagen er der anvendt en opdateret version af OML-beregneren, der tager højde for terrænforholdene.

Desuden er ventilationsafkastet til luftrenseren medtaget i OML-beregningen. Ved genoptagelsen af sagen er flere afkast blevet forhøjet og udstyret med miljøkryds for at sikre, at lugtgenekriterierne er overholdt.
Herefter har kommunen alligevel godkendt udvidelsen, som omfatter:

  • Etablering af en farestald med gyllekøling nord for den eksisterende slagtesvinestald
  • Tilbygning til den eksisterende klimastald nord for denne. Tilbygningen etableres med gyllekøling.
  • Ændringer i de eksisterende stalde, hvor en del af stald C tages ud af drift. Staldene D og en del af F ændres til løsgående søer, og en del af gangarealet inddrages som produktionsareal
  • Der gives mulighed for fleksibel produktion i en del af eksisterende stald C, så der kan veksles mellem smågrise og slagtesvin
  • Forhøjelse af ventilationsafkast med miljøkryds
  • Etablering af teltoverdækning på gyllebeholderen fra 2018
  • Udvidelse af produktionsarealet fra 6.322 m2 til i alt 7.556 m2
  • Godkendelse af 2.867 m2 gylleoverflade i de fire eksisterende gyllebeholdere.

Godkendt trods klage

Kolding Kommune har behandlet projektet efter § 16a, stk. 2 i husdyrbrugloven. Kommunen har vurderet, at projektet kan gennemføres uden væsentlige påvirkninger af miljøet, landskabet og naboer. Udkastet har været i 30 dages høring, og der indkom bemærkning-er til udkastet, men disse har ikke givet anledning til yderligere ændringer eller skærpende vilkår i den endelige godkendelse.

Der kan dog stadig klages over afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Se også