Behov for indsamling, fordi dobbelt så mange danskere får sclerose som for tyve år siden
Eva Brokholm har selv sclerose, men i mild og langsom grad.
Flere og flere danskere får sclerose, og Danmark er nu det land, der har den højeste forekomst af sygdommen i verden.
”Det gør det vigtigere end nogensinde at styrke forskningen,” lyder reaktionen fra Eva Brokholm.
Hun er formand for Scleroseforeningen i Fredericia og Kolding.
Eva er også billedkunstner og bor på en gård med sin mand Kaare på Vejstruprød Landevej 6, Sjølund. Gården driver hendes mand og hans bror sammen. Eva kommer fra Faarvang i Midtjylland, men har nu boet her på den sydjyske egn i godt tyve år.
Indsamlingen går til forskning
Søndag den 8. september går Eva forrest i foreningens årlige landsindsamling, hvor pengene skal gå til forskning i sygdommen.
Næsten 19.000 danskere har sclerose, og 304 af dem bor i Kolding Kommune. Som formand for Scleroseforeningen i både Kolding og Fredericia har Eva et nært kendskab til mange af dem.
”Det sværeste ved sygdommen er at se mennesker med sclerose, der bliver ramt så hårdt, at de har brug for hjælp for at klare sig i hverdagen,” siger hun om sygdommen, der typisk rammer i de unge voksne år.
Selv ramt af sclerose
Men Eva kender også sygdommen fra sig selv.
– Jeg fik konstateret sygdommen i 2002, og jeg er heldig, at min udgave af sygdommen går meget langsom. Jeg har haft nogle få såkaldte attack. En gang blev jeg fx ramt på øjnene og kunne kun se 3/4. Men efter nogle måneder forsvandt det heldigvis igen.
– Hvordan er du ellers ramt af sygdommen?
– Jeg er mere træt, og når jeg går meget, bliver mine ben også slappe, så andre godt kan se det.
Og tidligere havde jeg heste med på dyrskuer, men det kan jeg ikke mere, fortæller Eva, der dog er glad over, at hun ellers ikke er så hårdt ramt af sygdommen, som mange af de andre, som foreningen kæmper for at hjælpe.
Alvorligt
På bare 20 år er antallet af danskere, der er ramt af den uhelbredelige sygdom, fordoblet, og i foråret kom det frem, at Danmark nu indtager førstepladsen over flest antal sclerosetilfælde per indbygger ifølge det internationale scleroseforbund MSIF’s seneste opgørelse.
”Det giver uundgåeligt dette års landsindsamling en særlig alvor,” siger den lokale formand.
Hvorfor Danmark er så hårdt angrebet i forhold til andre lande er uvist. Også Norge og Sverige er blandt de hårdest ramte lande, men indtager kun en femte- og niendeplads.
”Det kan kun forskning give os et svar på, og derfor har det aldrig været vigtigere at få samlet ind end nu. Vi skal have knækket koden til sygdommen, så vi kan få vendt udviklingen!”
Indsamler på søndag
Derfor håber Eva, at rigtigt mange er hjemme og vil tage godt imod, når det ringer på døren midt i formiddagskaffen eller lige efter frokosten søndag den 8. september, hvor frivillige fra Scleroseforeningen går på gaden i hele landet for at samle ind til den afgørende forskning.
Det er sjette år i træk, at Scleroseforeningen gennemfører en landsdækkende indsamling, hvor der samles ind til forskning i sclerose. Sidste år blev der samlet 6,1 millioner kroner ind og sat ny indsamlingsrekord.
Man kan stadig nå at gå med
Alle, der har tid og lyst til at slå en søndagsgåtur sammen med at samle ind til kampen mod en sygdom, der især rammer danskere, kan stadig nå at tilmelde sig en af de ledige ruter på sammenmodsclerose.dk. Her kan man også læse om, hvordan man kan samle ind online, hvis man er forhindret i at gå en rute eller bare hellere vil samle ind på denne måde i stedet for at gå en rute.
Man kan også kontakte den lokale formand for Scleroseforeningen i Kolding og Fredericia: Eva Brokholm på mobil 22163573 og evabrokholm.sclerose@gmail.com.
Kort om sclerose
- 18.616 danskere var i 2023 registreret med sclerose, og hver dag får 2 danskere konstateret sygdommen.
- Antallet af danskere med sygdommen er på 20 år fordoblet.
- Danmark har verdens højeste forekomst pr. indbygger ifølge det internationale scleroseforbund MSIF. Norge og Sverige er nr. 5 og 9 over lande med flest sclerosetilfælde per indbygger.
- Sygdommen rammer centralnervesystemet, dvs. hjerne og rygmarv, og kan medføre en lang række fysiske og kognitive funktionsnedsættelser som nedsat muskelkraft, tab af førlighed, smerter, synsforstyrrelser, koncentrations- og hukommelsesbesvær samt sygelig træthed.
- Symptomerne kan til dels bremses med medicin, men sclerose er fortsat en uhelbredelig og fremadskridende sygdom. Kun omkring halvdelen af alle med sclerose kan behandles medicinsk for deres sclerose.
- Sygdommen rammer typisk i alderen 20-40 år, men kan ramme i alle aldre.
- Dobbelt så mange kvinder som mænd rammes, og sygdommen er primær årsag til invaliditet blandt kvinder i den fødedygtige alder.
- Forskerne mener, at sygdommen skyldes et samspil mellem arvelige og livsstils- og miljømæssige faktorer. Epstein-Barr virus, mangel på D-vitamin, rygning og overvægt i puberteten er blandt faktorer, der kan føre til øget risiko for sclerose.
Gitte Rudbeck / Henri.