Kongelig udstilling på Koldinghus i efterårsferien

I efterårsferien byder Koldinghus på udstillingen ”Frederik 10. – Konge af i morgen”. Udstillingen har først været på Amalienborgmuseet, hvor den satte besøgsrekord med 131.000 gæster. Nu vises udstillingen på Koldinghus. Foto: Keld Navntoft

I efterårsferien byder Koldinghus på masser af oplevelser for børn og deres voksne i forbindelse udstillingen “Frederik 10. – Konge af i morgen”, der åbner 10. oktober.

Gennem udvalgte genstande og personlige beretninger kan de besøgende få indsigt i de begivenheder og beslutninger, der har præget H.M. Konge Frederik X både som menneske og regent.

Blandt de udstillede genstande er bjælken med kælenavnet Maren, som Kongen gravede sig ind under i forbindelse med afslutningen af frømandsuddannelsen. Man kan også se Hendes Majestæt Dronning Marys brudekjole og Kong Frederiks gallauniform fra Søværnet.

Man kan også se særlige genstande, som Kongens første skoletaske og en hundeslædepisk fra Sirius-ekspeditionen i Grønland.

Kongeord

I udstillingen kan alle lave deres egen ”Blå Bog” med spørgsmål, der kan danne grundlag for samtaler på tværs af generationer. Der er også mulighed for at tegne et selvportræt eller opfinde sit eget “Kongeord”, inspireret af Kongens bog af samme navn.

I Det Historiske Værksted er der fokus på finere håndværk, når museets frivillige fortæller om de teknikker, der blev brugt til at fremstille Kong Frederiks ordensbånd.

Også for børn

I Den Kongelige Workshop kan man fremstille sit eget armbånd inspireret af det armbånd, som Kongen modtog fra sine børn i forbindelse med tronskiftet 14. januar 2024.

Museet yngste gæster kan prøve kræfter med spring og dressur på kæphestebanen, samtidig med at der fortælles om Kongehusets brug af heste gennem historien.

I workshoppen ”Kan du også blive en sej frømand?” kan små og store teste deres fysik og udholdenhed, når de bl.a. udfordres til at kravle under en bjælke – i den særlige anledning kaldet ”mini-Maren”.

På Sporet af Grundloven – sidste chance

Danmarks grundlov af 1849 fylder 175 år i 2024, og efterårsferien er også sidste chance for at opleve udstillingen “På sporet af Grundloven” på Koldinghus.

Her kan man blandt andet se Frederik 7.s Grundlovspen fra 1849 – en genstand, der markerer starten på det demokratiske Danmark. Der er desuden en Grundlovsquiz for større børn og voksne, mens de yngre kan samle mærker i deres samlehæfte af de vigtigste personer i Grundlovens historie.

Se også