Fjelstrup har fået en ny nød- behandlerbil

Fjelstrup klarer både indkøb og bemanding med frivillige.

Den ”nye” nødbehandlerbil i Fjelstrup, en Mercedes-Benz ML 320.
Foto: Michael Gaarddal Madsen

FJELSTRUP: Fjelstrup Nødbehandlerforening har udskiftet deres nødbehandlerbil med en Mercedes-Benz ML 320. Bilen er købt brugt hos Region Hovedstaden, hvor den har kørt som akutlægebil og senest på Bornholm.

Nødbehandlerbilen i Fjelstrup bemandes udelukkende med frivillige akuthjælpere, og ordningen er totalt privatfinansieret og organiseret i en forening. Bilen er således indkøbt med midler, der stammer fra indsamlinger og sponsorater, skriver netavisen Beredskabsinfo.dk

Fjelstrup har haft sin nødbehandlerbil siden 2011, og den indgår i Region Syddanmarks præhos-pitale beredskab og bliver tilkaldt via 112-alarm sammen med ambulancen, der primært kommer til området fra Haderslev eller Kolding.

Base på brandstationen

Nødbehandlerbilen har base på brandstationen i Fjelstrup, men kører helt uafhængig af det stedlige frivillige brandværn.

En fordel ved købet er, at køretøjet i forvejen var indrettet til netop formålet, idet den har kørt på akutlægebil senest på Bornholm. Foto: Michael Gaarddal Madsen

Den betjener foruden borgerne i landsbyen Fjelstrup primært det område, som udgør Fjelstrup Frivillige Brandværns normale og lovpligtige slukningsområde, som blandt andet omfatter lokalområderne Vonsbæk, Ørby, Sillerup, Knud og Anslet.

 

En ny lov, om at alle borgere har krav på at få hjælpen fra nærmeste brandvæsen, uanset hvor de bor, betød, at Fjelstrups Frivillige Brandværns slukningsområde blev udvidet til også at omfatte Hejlsminde by samt de store sommerhusområder Mindegården, Teglgården og Trappendal i Kolding Kommune, hvilket har medført, at nødbehandlerbilen fra Fjelstrup efter behov nu også bliver tilkaldt med hurtigt livsreddende hjælp til disse områder.

Uddannede akuthjælpere

Nødhandlerbilen i Fjelstrup bemandes dels af borgere fra landsbyen og dels af brandmænd (mk) med tilknytning til Fjelstrup Frivillig Brandværn, men som alle, i samarbejde med Region Syddanmark, er uddannede som akuthjælpere.

Lignende ordninger findes her på egnen også i Sommersted, hvor det frivillige Brandværn står bag, og i Vamdrup, hvor det er TrekantBrand – Trekantsområdets Brandvæsen og Kolding Kommune – der står for den stedlige akuthjælperordning, som har til huse på brandstationen i Vamdrup.

Med i modsætning til Fjelstrup og Sommersted, hvor indsatsen er frivillig, er akutbehandlerne i Vamdrup aflønnede som deltidsansatte brandmænd hos TrekantBrand.

/ sebro

Se også