På vej med fjernvame til 139 boliger i Lunderskov

Af Svend Erik Brodersen

LUNDERSKOV: Gasprisernes fortsatte himmelflugt betyder, at husejere nu næsten står i kø for at komme med den mere billigere og grønne fjernvarme. Og i Lunderskov er ingen undtagelse.

Forsyningsselskabet TREFOR i Kolding har i denne forbindelse netop nu en ansøgning liggende til behandling i Kolding Kommune netop om konvertering af boligområder mellem Sortebjerg og Reinholdts Bakke ved Højbjerg i den nordlige bydel om fra naturgas til fjernvarme i den nugældende varmeplan, samt en ansøgning om tilskud til etableringen af fjernvarme fra den såkaldte fjernvarmepulje.

Ansøgningen gælder for 139 boliger i områderne Ahornvænget, Hasselvænget, Egevænget og Udsigten i Lunderskov, hvor 134 af boliger i dag opvarmes med den dyre naturgas. De resterende har andre former for opvarmning.

Det er endvidere således i dag, at langt den største del af boligerne i Lunderskov i forvejen opvarmes med grøn fjernvarme, som kommer til byen fra Kolding gennem en ledning fra Kolding, der via Lunderskov går videre til Vamdrup, og som det mellemkommunale forsyningsselskab TVIS har anlagt, mens det i Lunderskov er forsyningsselskabet TREFOR, der distribuerer varmen videre ud til de enkelte forbrugere. Tidligere havde byen eget lokalt fjernvarmeværk.

Sagen om konverteringen til fjernvarme behandles i udvalget Klima og Teknik. Og herfra meldes ud, at der gives en betinget godkendelse. Rent lovmæssigt ligger det således, at fjernvarmeselskaber kan få tilskud til konverteringsprojekter, hvor olie- og gasfyr konverteres til fjernvarme. Der støttes med 20.000 kroner. pr. konverteret olie- og gasfyr for det antal, som udgør minimumstilslutningen. Fjernvarmepuljen 2022 er åben for ansøgninger, og der 261,555 mio. kroner i puljen.

Før endelig godkendelse hos kommunen skal ansøgningen fra TREFOR først en tur rundt om Energistyrelsen. Mens det sker har kommunen dog bemyndigelse til, at sende sagen i høring. Energistyrelsen meddeler den endelige godkendelse.

Bæredygtighedsstrategi
I bæredygtighedsstrategi for Kolding Kommune er der sat ambitiøse mål for CO2-reduktion allerede i 2023, hvor CO2-udledningen skal være reduceret med ca. 350.000 tons i forhold til 2018. Udfasning af naturgas er her en vigtig brik i at nå målene. Projektforslaget om fjernvarme til 139 boliger i Lunderskov bidrager med en reduktion på 3.685 tons over 20 år.

Se også