Christiansfeld bliver hjemsted for en ny døgnbemandet akutbil  

Ny akutbil får hjemsted i Christiansfeld

Af Svend Erik Brodersen
journalist (DJ)

 

CHRISTIANSFELD:  Christiansfeld bliver hjemsted for en ny døgnbemandet akutbil. Det besluttede et nu enigt præhospitalsudvalg i Regionen mandag. I forbindelse med placeringen, vil der dog blive instruks om, at akutbilen flyttes til Haderslev, når begge ambulancer i Haderslev er optaget.

– Jeg er sikker på, at det er den bedste løsning for flest mulige borgere. Det er en tryghedsskabende ordning. Og godt at det lykkedes at sikre et bredt politisk flertal om løsningen, siger det lokale regionrådsmedlem Poul Erik Jensen (S) fra Vamdrup.
Som tidligere omtalt her i avisen prøvede man ellers politisk fra Haderslev med borgmester Mads Skov (V) i spidsen ihærdigt på at spænde ben for et fagudvalgs indstilling om placering i Christiansfeld, ved i stedet for at forslå en placering i Hammelev ved Haderslev.

Akutbilen i Christiansfeld skal være backup for både beredskaberne i Haderslev og Kolding. Bilen skal også sikre hurtigere hjælp til Haderslev-området, bl.a. Sandersvig. Desuden vil det især være positivt for Hejlsminde, Sjølund og Hejls.  Alene i Hejls-området er ambulancerne i dag mere end 15 minutter om at komme frem i 35 procent af alarmopkaldene.
Med en placering i Christiansfeld vil en ambulance med udrykningskøretid til Haderslev (14 km) være fremme på ca. 11 minutter og til Kolding (20 km) være fremme på ca. 14 minutter. I 2022 var der brug for en ambulance via 112-opkald 239 gange med hjælp til Christiansfeld-området.
Det er regionens faglige vurdering, at placeringen i Christiansfeld vil være til glæde for flest borgere. Forvaltningen betegner placeringen i Christiansfeld som central – i et stort område mellem Haderslev-Rødding-Vejen-Kolding, som er uden præhospitale beredskaber i dag. Desuden vil det give størst potentiale for udnyttelse af akutbilen.
Akutbiler i regionens regi bemandes typisk med en læge/paramediciner samt en redder. Den vil fx med den nu valgte placering under normale forhold være fremme i Christiansfeld og nærmeste omegn med hjælp ved 112-opkald inden for få minutter.

Se også