Haydns ”Skabelsen” opføres i Christiansfeld

Sopranen og arrangøren Maria Johannsen fandt gamle håndskrevne nodehæfter i Brødremenighedens arkiv i Christiansfeld fra tidligere opførelser af ”Skabelsen” og andre store værker.

Sopran Maria Johannsen, Harderslev, har sunget koncerter med opera- og oratoriearier og Lieder i Tyskland, Danmark, Italien, Skt. Petersborg og England.

Lørdag den 30. september kan man opleve en opførelse af den klassiske komponist Haydns store værk “Skabelsen” i Brødremenighedens Kirke.

Maria Johannsen fra Haderslev synger ikke blot sopran-stemmen i værket, hun har også stået bag planlægningen af opførelsen af det store værk med 92 deltagere.
Dagen efter opføres værket i Odense Domkirke.

Maria Johannsen fortæller begejstret om det store værk og om forberedelserne. Undervejs opdagede hun, at Brødremenigheden i Christiansfeld ofte i historiens løb har opført store klassiske korværker, som Handels Messias og Bachs Mattæuspassion. Og hun fandt endda de håndskrevne noder til netop ”Skabelsen” liggende i arkivet, som hun fik lov at kigge forsigtigt i.

Maria Johannsen havde først tænkt på at arrangere en mindre koncert med værker af Mozart. Men efterhånden udviklede projektet sig til noget meget større, nemlig Haydns oratorie med 92 medvirkende.

Koncerten bliver samtidig et dansk-tysk samarbejde. Her medvirker ”Filharmonisk Kor Fyn”, orkesteret ”Norddeutsche sinfonietta” fra Rendsburg og udover Maria Johannsen – som er vokset op i det tyske mindretal – er også den danske tenor Kristian Sørensen og Gun Wook Lee (der synger bas) fra Sydkorea involveret. Begge sangere er medlemmer af det anerkendte ”MDR Radio Choir” i Leipzig.

Peter Ettrup Larsen, der bl.a. har dirigeret militærensemblet SMUK til koncerter i Christiansfeld, skal dirigere værket.

Mega koncert
Koncerten varer to en halv time (med pause) og opføres fra klokken 16 i Brødremenighedens Kirke i Christiansfeld og dagen efter klokken 19 i Odense Domkirke.

Værket er disponeret i tre dele, de to første om skaberværket og den tredje om Adam og Eva i Edens Have. Tre ærkeengle fortæller historien: Gabriel (sopran), Uriel (tenor) og Rafael (bas). Og Adam (bas) og Eva (sopran) træder frem til sidst, ofte med to ekstra sangere.

Billetter til 150 Kr. stykket og 80 Kr. for unge under 25 år kan købes ved indgangen og på hjemmesiden place2book.com. https://www.place2book.com/da/sw2/sales/event_list/EM11539

Rundvisning og menu
Inden koncerten kan interesserede booke en guidet halvanden times rundvisning i verdensarvsbyen hos Museum Kolding.

Brødremenighedens Hotel og café har sammensat en menu specielt til koncerten.

Se også