Pensionist holder byen ren for skidt


Siden foråret sidste år har Hugo Emil Mikkelsen hver dag taget en tur gennem byens hovedstrøg, Storegade, for at samle affald op.

– Der lå noget affald og flød. Det irriterede mig, så jeg samlede det op. Og så blev det bare en vane, fortæller Hugo. Med sig på turen har han altid datteren Bentes hund. Den er efterhånden selv blevet god til at finde affald. 

– Mandag er værst. I starten kunne jeg samle 6 spande op med skrald, glas, hundelort, mundbind osv. Men det er blevet meget bedre. Idag onsdag er der kun en halv spand. Folk er blevet meget bedre til ikke at smide affald, forklarer han, mens hunden Pjevs kravler rundt på skulpturen ved banegården. Her har Bane Danmark også en mand, der holder stationerne rene. 

– Til gengæld er toiletterne aflåst, selv om de rejsende nogen gange skal vente en time her på et tog. Så jeg håber snart, der bliver låst op, siger Hugo. 

Flere har påskønnet hans oprydning. En dag fik han fx en buket fra Majas Blomster. 

– Her på Storegade var der før tre slagtere, tre skræddere, en brugs, flere bagere, en gardinbutik… Vi er jo i udkants-Danmark, men vi behøver ikke ligne et u-land, mener Hugo.

Han gør også boldbanerne ved skolen rene. Og i sin fritid går han op i slægtsforskning. 

Fik hovedet i klemme!

Hugo er oprindelig fra Aalborg, men flyttede til sin kone Nannys hjemegn. Han er udlært som murer og har også sejlet på langfart. I Vamdrup var han med til at starte Superfos Glasuld op.

– Jeg var med til at køre den første produktion igennem i 1981. Men den 19. december 1982 skete der en arbejdsulykke. Jeg fik hovedet klemt i en oprullermaskine med 20 tons. 

Fra ørerne og op var hovedet klemt sammen til ti centimeter, fortæller Hugo og tager kasketten af, så man kan se, at øverste del af hovedet stadig er smallere. Helt mirakuløst overlevede han, og det lykkedes en dygtig neurokirug at få repareret hovedet. Derefter kom han til Kolding Sygehus til genoptræning, for han var lam i hele den ene side. Men det lykkedes også at få genoptrænet kroppen. 

På grund af den alvorlige ulykke har Hugo Emil Mikkelsen dog været førtidspensionist siden han var ca. 35 år. Han er nu 74 år. Udover datteren Bente har han en søn Keld, som bor i Haderslev.

Henri.

Se også