Røg og damp fra Lunderskov i film om Hvidsten Gruppen

Af Svend Erik Brodersen (bro) journalist DJ

 

LUNDERSKOV: Hvis alt ellers går som planlagt,  venter der både veteranbanefolket og det gamle historiske veterantog i Lunderskov en spændende sommer i romantik på skinner.

Sydjyllands Veterantog i Lunderskov skal medvirke ved indspilningen af den nye spillefilm »Hvidsten Gruppen 2«, skriver støtteforeningens medlemsblad, Togfløjten, i det seneste nummer. 

Toget skal medvirke ved scener, som skal optages i maj måned i Randers og Padborg. Og i denne forbindelse bliver det også nødvendigt med kørsel på de »lange skinner« med det materiel, som skal bruges ved optagelserne.

Det gamle tog, med et gammelt flot damplokomotiv fra 1917 med historiske gamle vogne på krogen, ruller allerede ud til weekenden lørdag den 1. maj og søndag 2. maj fra remisen ved Bakken i Lunderskov for at køre nordpå til Ry.

Her skal toget – og personalet – medvirke til at føre historien og stemningen 150 år tilbage i tiden. 

Det gamle historiske tog fra Lunderskov skal i løbet af weekenden køre flere gange på strækningen mellem Ry og Laven stationer i det jyske natursmukke Søhøjlandet.

Der sker for på historisk vis at markere, at banen mellem Silkeborg via Ry og Laven til Skanderborg fylder 150 år. Banen blev indviet den 2. maj 1871.

Men om disse to dages spændende kørsler med damptoget kan gennemføres afhænger dog af, hvordan det til den tid ser ud med corona smitten, fortæller formanden for Sydjyllands Veterantog, Henrik Cordtz, til støtteforeningens medlemsblad, Togfløjten.

Hvis alt ellers kommer til at gå efter planen, skal det gamle tog fra Lunderskov – også helt som sædvanligt – lige med undtagelse af sidste år – køre fast veterantog på søndage i sommer med start søndag den 8. juli på Bane Danmarks naturskønne strækning gennem Grejsdalen fra Vejle til Jelling.

Endvidere er der også i samarbejde med foreningen, Veteranbanen Haderslev Vojens, hen over sommeren lagt op til kørsel med det historiske gamle tog på Veteranbanen mellem Haderslev og Vojens.

Det handler om en tidligere DSB-strækning på cirka 11 kilometer, som BaneDanmark siden 2011 har overdraget til frit brug for foreningen »Veteranbanen Haderslev Vojens« til kørsel med veterantog.

Se også