Donation sikrer populær galeases forsatte sejlads

Det smukke skib, Frem af Kolding, kan med en donation fra Sydbank sejle en god fremtid i møde. (Foto: Støtteforeningen til bevarelse af galeasen Frem.)

KOLDING: Nu tyder alt på at den smukke galease, Frem af Kolding, kan sejle en god fremtid i møde. Sydbank Fond har nemlig, sammen med private, skaffet kapital, så skibets nedslidte motor kan renoveres.

Det smukke skib ligger i Kolding Havn, og er et glædeligt syn for rigtigt mange. Men fortsat sejlads var truet, fordi motoren i en alder af 50 år er begyndt at skrante, så den trængte til en kærlig hånd.

Men nu er Sydbank Fond kommet til udsætning med en donation på 46.000 kroner. Og det har sammen med private bidrag gjort det muligt at få motoren sendt til renovering hos Fyns Marineservice i Assens.

– Donationen betyder jo, at vi igen kan komme i gang med Frems aktiviteter til glæde for både Kolding og gæster fra det øvrige Danmark samtidigt med, at vi holder liv i den vigtige maritime kulturarv, som Frem repræsenterer, siger Peter Søegaard fra Støtteforeningen til bevarelse af Galeasen Frem af Kolding til Kolding Netavis.

Galeasen Frem er bygget i 1939 til fragtsejlads mellem de nordiske og de baltiske lande. Hendes sidste sejlads som fragtskib var omkring 1970, hvorefter hun blev brugt af forskellige ejere til blandt andet teambuilding og almennyttige formål.

I dag sejler skibet bl.a. ture med børnene fra Julemærkehjemmet i Kruså, børn på tur med Red Barnet, medlemmer af Muskelsvindsfonden og beboere fra to plejehjem i Kolding. Der er også mange ture for turister og firmaer. Og så er skibet med fast plads i havnen i Kolding også et af Koldings vartegn.

Frem er i øvrigt erklæret bevaringsværdig af Kulturministeriet og vurderet til at være et af 22 uerstattelige danske, maritime klenodier. I samme gruppe er blandt andet Skoleskibet Danmark, Fulton og Georg Stage.

/sebro

Se også