Foredrag om årets fund og udgravninger i Sønderjylland

Hængesmykket af sølv med forgyldning og en ansigtsmaske ved øsken er fremstillet i Vikingetiden og er et af de fine fund, der i 2022 blev gjort med metaldetektor i Museum Sønderjyllands område. Smykket præsenteres sammen med en række andre fund og spændende resultater fra årets udgravninger på Museum Sønderjylland Arkæologi i Haderslev onsdag 25. januar. Foto: Museum Sønderjylland.

Arkæologer fra Museum Sønderjylland fortæller onsdag 25. januar kl. 19:30 om en række fine fund fra årets arkæologiske udgravninger i Sønderjylland. Foredraget finder sted på Museum Sønderjylland, Arkæologi på Dalgade i Haderslev.

Arkæologerne ved Museum Sønderjylland har i det forløbne år haft skovle og graveskeer i jorden en del steder rundt om i Sønderjylland i forbindelse med byggerier og andre anlægsarbejder.

Onsdag 25. januar kan man høre seks af dem fortælle om nogle af de spændende fund, de har gjort under udgravninger.

Blandt de mere overraskende fund er et stort bronzealderhus ved Stevning, det første af sin slags, der er fundet på Als. Også en genfunden, fredet gravhøj på Årø og en lille og meget fin gravgave fra Urnehoved får deres fortællinger.

Fra Fårhus præsenteres et langhus af jysk type, der er opført i samme periode som forsvarsanlægget Danevirke. Den omfattende udskiftning af kloakker og belægningsarbejder i Tønder kastede også ny viden af sig, da resterne af den gamle havnefront fra 1600-tallet dukkede frem i lyset.

Desuden vises nogle af de 650 metaldetektorfund, som museet sidste år indleverede til Danefæ-vurdering hos Nationalmuseet, heriblandt bronzealderdolke, dragtsmykker fra vikingetid, medaljer fra 1800-tallet og forskelligt militaria fra 1. verdenskrig.

Foredraget om årets udgravninger i Sønderjylland finder sted i Skolestuen i Arkæologien på Dalgade 7 i Haderslev.

Der er gratis adgang til arrangementet, som begynder kl. 19.30. Er lysten til mere arkæologi, er det onsdag 8. februar muligt at høre om årets udgravninger i Kolding-området.

Det foregår i Søstrehuset i Christiansfeld og bemærk, at tidspunktet her er kl. 19.00. For arrangementet står Museum Sønderjylland i samarbejde med Museum Kolding.

Se også