Jakob fra Sjølund blev den bedste smedelærling i regionen

– Det er fantastisk, at jeg nu har kvalificeret mig til DM i Skills. Det er noget, jeg er gået efter,” siger Jakob Nielsen fra Sjølund. Han har en studentereksamen med sig, og han er i gang med at uddanne sig til smed – og nu har Jakob Nielsen kvalificeret sig til DM i Skills for smedelærlinge.

Smedelærling Jakob Nielsen fra Hansenberg-skolen ved godt, hvor han befinder sig fra den 18. april til den 20. april næste år.

For onsdag i sidste uge kvalificerede han sig nemlig til DM i Skills 2024 ved at sætte sig på en af de to bedste pladser ved Regionsmesterskaberne for smedelærlinge i Fredericia.

“Det er fantastisk, at jeg nu har kvalificeret mig til DM i Skills. Det er noget, jeg er gået efter. Jeg deltog også ved Regionsmesterskaberne sidste år, og dengang var opgavetypen noget anderledes. I år var der flere krav til svejsninger, og opgaven var mere lige til. Men jeg har selvfølgelig også fået et års mere erfaring, og det har meget at sige”, siger han.

Netop svejsning er en af de ting, som Jakob Nielsen har tænkt sig at øve sig endnu mere i frem mod DM i Skills:

“Det skal jeg øve mig i. Og selvfølgelig holde alt det andet ved lige. Jeg kan godt lide udfordringen ved at deltage i konkurrencer – det, at man har en opgave, som man selv skal løse på tid. Man skal hele tiden tænke sig om”.

Lærer: Høj standard

Ved Regionsmesterskaberne skulle Jakob Nielsen og de øvrige deltagere i løbet af tre dage lave en varmeveksler efter helt specifikke mål og specifikationer.

Ikke nogen nem opgave, fortæller faglærer ved Hansenberg Martin Nielsen Bonde, som var med på sidelinjen for at følge Jakob Nielsens arbejde:

“Det var en meget, meget udfordrende opgave, og konkurrencen var hård. Der blev ikke uddelt placeringer, men Jakob og en af hans konkurrenter gik videre til DM i Skills. Det var en høj standard, som de to leverede”.

“Jeg er en meget tilfreds faglærer. Det store forarbejde har lønnet sig: Målene var inden for tolerancerne, svejsningerne var rigtig gode og Jakob havde stort fokus på detaljen”.

God opbakning

Jakob Nielsen er i lære ved Damgaard Metal, og han er rigtig glad for den opbakning, han har fået fra både læreplads og skole:

“På min læreplads har alle været henne for at sige tillykke, og de giver plads til, at jeg kan deltage. Hansenberg arrangerer skolemesterskaber, og jeg har været til ekstra træning, så man bliver ikke bare sendt af sted til konkurrencer uden hjælp og støtte”.

Smed fremfor sabbatår

Den 21-årige DM-deltager bor i Sjølund, men er opvokset på Fyn. Herfra har han en studentereksamen fra Odense Tekniske Gymnasium med sig. Og det var netop her, at karrieredrømmene spirede:

“På HTX var der et smedeværksted, og det fangede mig rigtig meget. Jeg vil gerne læse til maskin-ingeniør, så smedeuddannelsen gav god mening. Samtidig syntes jeg, at et sabbatår ville være spildt, så jeg tænkte, at nu går jeg i lære i stedet for”.

“Gymnasiet gav mig noget klarhed. For mit vedkommende har det givet rigtig god mening at tage en studentereksamen efterfulgt af en erhvervsuddannelse, og der er mange, som burde vælge den vej, for det er meget sjovere, end man måske går og tror”.

Fedt at bruge hænder

“Jeg kan godt lide, at man får lov til at bruge sine hænder. En smed laver ting, der kommer til at stå udenfor, og det er fedt, at man kan køre forbi og sige: ‘Det har jeg været med til at lave’. For mig er det bedre end at stirre ned i et Excel-ark, som ingen andre nogensinde kommer til at se”.

DM i Skills 2024 finder sted i Roskilde.

Anne Louise Mikkelsen/Henri.

Se også