Kvindekoncert med hornmusik i Christiansfeld sendes også på DR

Søndag den 28. april blev Brødremenighedens Kirke i Christiansfeld indtaget af messingensemblet ”Women of Brass”. Og det blev et brag af en koncert, beretter vores anmelder Lars Østergaard Jensen. Og koncerten kan høres i P2 koncerten på DR lørdag.

Her ses et udsnit af de kvindelige musikere med deres skinnende messinginstrumenter.

Det lå i luften, at en særlig oplevelse ventede søndag den 28. april, da Brødremenighedens Kirke blev indtaget af messingensemblet Women of Brass. Og ja, det blev et brag af en koncert arrangeret af foreningen Klassisk Christiansfeld!

Ensemblet blev dannet i 2022 med ønsket om at sætte fokus på de kvindelige, professionelle messingblæsere i Skandinavien. Og i en verden historisk set domineret af mænd uden mange kvindelige forbilleder som en opmuntring til alle de unge kvinder, der gerne ville være noget ved musikken.
Med Women of Brass kommer der nu fokus på alle de dygtige kvinder i branchen, der her er gået sammen i et unikt fællesskab.

Professionelle

Musikerne kommer med forskellige baggrunde i den professionelle verden; der er både freelancere og fastansatte i alt fra DRs Big Band til Aalborg Symfoniorkester. Tilfælles har de spilleglæden, professionalismen og et meget højt musikalsk niveau.

Dirigent er Michelle Rakers, som er uddannet trompetist fra Northwestern University i Chicago og siden trompetist i “The President’s Own” United States Marine Band i Was-hington. Her blev hun hurtigt dirigent og var ansat i orkesteret i 20 år. I dag er Michelle freelance dirigent med base i Aarhus.

Her ses de medvirkende kvindelige musikere ved brønden på Grev Zinzendorfs Plads. Camilla Simensen, Judy Elisa Hunskjær Olsen, Rikke Kleppa og Sidsel Lund på trompet, Bettina Ejlerts Jensen og Mette Krüger på basun, Laila List på basbasun, Susanne Skov på horn, Barbara Vestfalen Laursen på euponium samt Pernille Nilsson Brown på tuba foruden dirigent Michelle Rakers.

Voksende netværk

Women of Brass er ikke et fasttømret ensemble, men et netværk af kvindelige musikere, der hele tiden bliver større.

Det er en alsidig gruppe, der både indeholder unge talenter fra konservatoriet, men også garvede musikere med masser af erfaring.

Ved koncerten medvirkede således Camilla Simensen, Judy Elisa Hunskjær Olsen, Rikke Kleppa og Sidsel Lund på trompet, Bettina Ejlerts Jensen og Mette Krüger på basun, Laila List på basbasun, Susanne Skov på horn, Barbara Vestfalen Laursen på euponium (et instrument med en meget blød lyd og det dybeste blandt saxhornene) samt Pernille Nilsson Brown på tuba foruden dirigent Michelle Rakers.

Koncerten med ”Women of Brass” blev fremført og optaget i Brødremenighedens smukke kirkesal. Desværre med alt for få tilhørere – formentlig på grund af manglende annoncering i avisen…

Fra Bach til jazz

Koncerten var blændende flot spillet med et bredt spektrum af stilarter og komponister Den blev indledt med et majestætisk stykke af Enrico Crepso.

Fra dette moderne stykke gik turen bagud i tid til Bach og et stykke fra hans berømte Brandenburger Concerto.

Vi blev præsenteret for den svenske komponist Christer Danielssons let jazzede Capricola da Camera fremført med den virtuose solist Pernilla Nilsson Brown på tuba.

Det blev fulgt af et mere i sig selv hvilende stykke, skrevet af nordmanden Kim André Arnesen.
Før pausen spillede Women of Brass fem stykker af den legendariske jazzmusiker Raymond Premru fra USA, som flyttede til England, hvor han arbejdede med mange kendte jazzmusikere, men også Rolling Stones og Beatles.

Efter pausen spilledes stykket ”Grip It and Rip It”, komponeret af den unge amerikanske kvinde Madeline A. Lee, før publikum stiftede bekendtskab med den franske kvindelige komponist Cécille Charminade født i 1857, som skrev mange store værker for klaver og senere blev en stor stjerne i USA.

Gershwin

Elegy var et mere meditativ stykke af amerikaneren Kevin Putts fulgt op af tre jazz-kompositioner, skrevet af den stedsegrønne George Gershwin og fremført med bravour og i nærmest dugfriske versioner af ensemblet, som sluttede koncerten med et herligt stykke om komponisten Chris Hazells lettere utæmmede kat, Kraken.

OBS: Koncerten blev optaget og kunne høres i P2 koncerten DR den 30. april klokken 19.20.
Den sendes også lørdag 12.15 og søndag 00.03.

Se også