Jack er kunsthåndværker – i jern og stål

Han var bl.a. med til at lave genforeningsportalen og Sjølund-cyklen.

Jack Bording har også været med til at fremstille den nye æresport for genforeningen af Sønderjylland med kongeriget i 1920. Her ses æresporten under transporten.

Jack Bording er lidt af en kunsthåndværker, ligesom sin kone Helle, der er keramiker. Men Jack arbejder i jern og stål.

Jack har arbejdet på maskinfabrikken i Sjølund i 34 år.

Han har været med til at lave den kæmpemæssige rustfrie cykel, der blev lavet til Tour de France i 2022, hvor de verdensberømte cykelhold susede forbi.

Mange andre skulpturer blev malet gule, men på fabrikken besluttede man at lave cyklen i stål, så den kunne blive stående som et monument – også bagefter, fortæller Jack.

– Min makker var speedway-køreren Sam Jensen. Sams far havde kørt landevejscykling. Han havde en cykel fra 1986 stående, som han brugte til racerløb dengang. Den tog vi ned og brugte som model og gangede med 4½. Så cyklen i Sjølund er 7½ meter lang og 4½ meter høj, forklarer Jack Bording.

Piet Heins solur

Han har også været med til at lave en stor model af det specielle solur, som Piet Hein har opfundet.
Ved indvielsen i 1991 af det store solur, som står på Egeskov Slot, var Piet Hein selv med ved indvielsen.

– Udover ved Egeskov Slot står der også et af disse solure i stor størrelse i Sjølund, et på Sjælland og et i Sydney i Australien. Og her skulle vindingen vendes, fordi Sydney ligger på den sydlige halvkugle, forklarer Jack.

Han har selv lavet et af de specielle solure til haven ved sin kones keramikbutik på Ødisvej 12 i Taps.
Mindre modeller af soluret Helix Helios kan stadig købes på Piet Heins hjemmeside.

Jack Bording har også været med til at fremstille den nye æresport for genforeningen af Sønderjylland med kongeriget i 1920. Her ses æresporten under transporten.

Genforeningsportalen

Jack har været med til at fremstille den nye genforenings-portal, som Dronning Margrethe kørte igennem i hestekarret i forbindelse med 101 året i 2021 for genforeningen i 1920.

Her kunne man komme med forslag, og Martin Marker fra det københavnske arkitektfirma A-A-Collective vandt. Men portalen skulle så fremstilles.

– Sjølund Maskinfabrik blev involveret, fordi det er en valsefabrik. Men portalen er faktisk lavet af lige vinkeljern, som drejes, hvorved der kommer et særligt spil, forklarer Jack Jensen.

Portalen står nu ved Grænsemuseet ved den gamle grænse (fra 1864-1920) ved indgangen til grænsestien og er oplyst i aftentimerne.

Denne 7½ meter lange og 4½ meter høje racercykel har Jack Bording været med til at fremstille i anledning af, at Tour de France susede forbi fabrikken i Sjølund i 2022.
Foto: Elo Christoffersen, Kolding Netavis.
Se også