Vikingespil og vikingemarked i Jels

JELS: Traditionen tro lægger Jels-vikingerne også i år op til det populære vikingemarked i Jels Vikingeby lørdag den 6. juli og søndag den 7. juli. Og helt som sædvanligt er det også den første weekend, hvor selve vikingspillet går hen over den smukke friluftsscene.

– Vi oplever hvert eneste år, at rigtig mange, specielt børnefamilier, river det meste ud af kalenderen en af dagene og går ’all in’ på viking. Først med besøg til vikingemarkedet og derefter for at sætte sig til rette på tilskuerrækkerne på friluftsscenen for at overvære årets forestilling,” fortæller Janus Harloff Lynggaard, der er formand for Jels Vikingespil.

Familier med de lidt større børn vælger typisk lørdagen, hvor markedet lukker kl. 18.00 og forestillingen starter kl. 20.00. Den mellemliggende tid bruges så på enten at spise lækkerier fra den medbragte picnic-kurv i den smukke natur omkring friluftsteateret, eller booke en plads i Vikingernes ”langhus” til en vikingebuffet.

Vikingemarkedet i Jels får prædikatet Danmarks hyggeligste vikingemarked. (Foto: Vikingegruppen Iarlsae)

– For familier med mindre børn vil det nok være en fordel at besøge Jels-vikingerne om søndagen, hvor vikingemarkedet lukker kl. 16.00, hvilket er præcis det tidspunkt, hvor forestillingen på friluftsscenen starter. Så kan de mindre børn nemlig nå hjem og passe sengetiden, fortæller Janus Harloff Lynggaard.

Janus Harloff Lynggaard er formand for Jels Vikingespil

De vikinger, der deltager i vikingemarkedet, har i årevis kaldt markedet i Jels for Danmarks hyggeligste. Det handler nemlig her om både at opleve vikingernes liv med alle sanser, men også om at opleve den fantastiske natur vikingemarkedet er omgivet af.

– De deltagende vikinger er nemlig alle helt vilde med at fortælle om deres håndværk og om vikingernes liv. Det har derfor stor betydning for os, at de vikinger, man møder på markedet, har lyst til at fortælle om deres hobby, fortæller Janus Harloff Lynggaard.

Om ”Skjoldungen”

Årets forestilling bærer i år titlen “Skjoldungen”, og forestillingen går over friluftsscenen ved Jels Nedersø fra fredag den 5. juli og handler om fortællingen om Skjoldungen Gram, som lever i skyggen af sin mægtige far, Kong Skjold.

Historien er skrevet af Brian Wind-Hansen, som er ny hos Jels-vikingerne.

Når man er den eneste søn af den levende legende Kong Skjold, og efterfølger til tronen, er der meget at leve op til. Men på en rejse møder den unge Gram en mystisk gammel kvinde i skoven, som tilbyder Gram en ganske særlig handel, der skal hjælpe ham med at blive en god konge, men alle handler kommer med en pris.

Ny instruktør fra Haderslev

Ole Sørensen, som gennem mange år har været skuespiller på Teatret Møllen i Haderslev, er ny instruktør ved Jels-vikingerne. Men selvom det er hans første år hos Jels Vikingespil, så skulle man tro, at Ole havde været med på holdet i mange år, når man ser samspillet med både skuespillerne og de andre professionelle.

”Det er ikke kun på scenen, der sker meget i disse dage. Hele vejen rundt i vores organisation er der godt gang i den. Vi er godt og vel 500 frivillige, der er i gang med store og små opgaver – alt lige fra opsætning af ekstra toiletvogne og rengøring af husene på Valhaltorvet til opfyldning af varer er i fuld gang”, fortæller Janus Harloff Lynggaard, formand for Jels Vikingespil.

”Vi har gjort det gennem de sidste 47 år, så jeg er helt sikker på, at vi også denne gang bliver klar til premieren,” slutter formanden.

Jels Vikingespil har premiere fredag den 5. juli og spiller hver aften kl. 20.00 frem til den 21. juli. Søndag den 7. juli er der eftermiddagsforestilling kl. 16.00, og søndag den 14. juli er der ingen forestilling, mens der lige som de sidste år er en sen aftenforestilling med start kl. 21.00 mandag den 15. juli.

Billetter til Jels Vikingespil kan købes online på jelsvikingespil.dk.

Se også