Aktivitetshuse og Ødis Skole bliver alligevel reddet af kommunen

Og borgerne inviteres til at komme med høringssvar.

Kommunaldirektør Merete Dissing.

Et flertal af politikerne i Kolding Kommunes økonomi- og strategiudvalg har sendt en række forslag i høring. Målet er at spare 86 mio. kr. fra 2025-2028.

Men da kommunen ikke har et påtrængende behov for at spare, er det meningen, at pengene skal bruges til at klare ”udgiftspres, uforudsete udgifter og nye prioriteringer i perioden 2025-2028”, har kommunen bestemt.

Kommunaldirektøren havde ellers i mandags lagt op til en række upopulære besparelser på bl.a. aktivitetshusene og nedlæggelse af Ødis Skole foruden en række besparelser på kommunens lejemål.

Direktionens oplæg fulgte, efter at en konsulent-gruppe havde foreslået 17 ”strukturelle besparelser”. Altså bedre udnyttelse af kommunens penge ved sammelægninger og nedlægninger samt optimering af driften.
Som et eksempel på en strukturel analyse kan nævnes ”Bæredygtige kvadratmeter”, hvor konsulenterne har set på, hvordan man kan reducere kommunens udgift til bygninger med 10% frem mod 2030.

Tommelfinger nedad

Men da kommunens strategi- og økonomiudvalg holdt møde torsdag, vendte et flertal tommelfingeren nedad for nogle af disse besparelser.

Et stort flertal i udvalget vil ikke være med til at nedlægge Ødis Skole, og heller ikke de brugerstyrede huse skal nedlægges, og et forslag om at ændre ”strukturen” på kommunens væresteder er også taget ud af høringen.

Men ellers sender udvalget nu direktionens forslag til høring. Frem til den 9. september kl. 12 er det muligt for alle interesserede at komme med bemærkninger til disse strukturændringer og spareforslag for perioden 2025-2028.

Kommunen vil i dialog

Til gengæld mener flertallet, at kommunen skal gå i dialog med to af de brugerstyrede huse, Midtgården og Toften, med henblik på at finde såkaldt ”alternative mellemløsninger”.

Ligeledes skal kommunen i dialog med værested-erne og aktørerne for at se, om man også her kan finde såkaldte alternative mellemløsninger.

Hvis man ønsker at komme med et svar på høringen om kommunens forslag, skal det ske på Kolding Kommunes høringsportal, hvor man kan se hele høringsoplægget. Portalen kan tilgås via www.kolding.dk/budgetsvar.

Høringssvarene bliver videresendt til alle byrådets politikere løbende og offentliggjort i forbindelse med dagsordenen til næste møde i Økonomi og Strategi. Næste møde finder sted 10. september.

Fristen for at komme med kommentarer er mandag 9. september kl. 12.00.

Derefter vil høringssvarene indgå i byrådets budgetforhandlinger. Budgettet skal endelig vedtages på byrådsmødet 24. september.

Se også