Nedjustering kan ramme nyt solcelleprojekt ved Vamdrup

Men det er endnu uvist, om Better Energy også udskyder det kæmpestore planlagte anlæg nordvest for Vamdrup til efter 2030.

For at skaffe plads til solcellerne har Better Energy opkøbt ejendomme i området med henblik på nedrivning. Blandt dem er den tidligere flotte proprietærgård, Horskærgård.

VAMDRUP: Naboerne til et planlagt kæmpe solcelleanlæg nordvest for Vamdrup må væbne sig med tålmodighed, før de får billig strøm. Selskabet Better Energy, som står bag projektet, melder nu overraskende ud, at firmaet nedprioriterer sine aktiviteter.

Better Energy begrunder nedjusteringen med, at det generelt går alt for langsomt med investeringerne i området. Hvad man så end mener med det. Nedjusteringen betyder, at etableringen af nye solcelleparker udskydes til en gang efter 2030, men hvilke anlæg, det helt konkret handler om, rykker selskabet ikke ud med:

– Helt konkret kommer vi til at arbejde i færre kommuner, siger Rasmus Lilholdt Kjær fra Better Energy blot til dagbladet til Børsen.

Lige siden planerne om det store projekt kom frem, har der været delte meninger blandt befolkningen på egnen omkring anlægget. En overgang var protesterne i overtal, men da Better Energy så lovede naboerne strøm til kun 30 øre per kwh. over en tiårig periode, forstummede protesterne.

Ud over billig strøm har selskabet også stillet fordelagtige strømkøbsaftaler i udsigt til lokale virksomheder.

Som 600 fodboldbaner

Det handler om et kæmpe solcelleanlæg, som fra nord strækker sig fra landsbyen Andst til et punkt i syd ved Pottehuse og Horskær vest for Vamdrup. Det optager 308 hektar landbrugsjord i Vejen Kommune og 117 hektar i Kolding Kommune. Et areal, som svarer til næsten 600 fodboldbaner. Det er både områder vest og øst for Horskærvej, der går mellem Vamdrup og Andst, der tænkes belagt med sorte solcelleplader.

Strøm til flere end 100.000 husstande

Planen er, at anlægget skal forbindes med et lidt mindre anlæg, som planlægges ved landsbyen Nagbøl mellem Lunderskov og Vamdrup.

Langt over 100.000 husstande vil kunne forsynes med strøm fra de to anlæg. Kolding Kommune har netop sendt projektet i Nagbøl i offentlig høring.

Lover skolesti og rekreative områder

Der skulle være forhandlet en aftale på plads mellem Better Energy og en lokal arbejdsgruppe, hvor energiselskabet bl.a. har accepteret at finansiere en cykelsti mellem Pottehuse og Store Andst samt at lave en bro under Rute 32 ved Andst, som sikker skolevej.

Der også stillet i udsigt at skabe 64 hektar ny offentlig tilgængelig natur med et fire kilometer langt stisystemer samt at etablere et mini-vådområde ved Hors-kærgård.

Foruden alle disse herlighedstilbud direkte til borgerne skal Better Energy også indbetale til en grøn pulje: 10,7 millioner kroner til Vejen Kommune og cirka 6,5 millioner kroner til Kolding Kommune.

Men om det hele bliver til noget som planlagt, kommer vi med den seneste udmelding fra Better Energy om nedjusteringer nok til at høre langt mere om i nærmeste fremtid.

/seb

Se også