Kolding kommune har flest indbrud i Syddanmark

Kommunen slår rekord med 338 indbrud.

Vi kan også selv gøre en indsats, mener Pia Holm Steffensen, som er underdirektør, F&P. (Foto: Alm.Brand)

Med 338 indbrud pr 100.000 indbyggere, tager Kolding førstepladsen på den kedelige liste over de kommuner i Region Syddanmark, der forholdsmæssigt oplever flest indbrud.

Billund er dog ikke meget sikrere at bo i. Billund har haft 254 indbrud og af Vejle med 219. Det viser en ny opgørelse fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen – af indbrud de tre første kvartaler i 2024. Den er foretaget på baggrund af tal fra Danmarks statistik.

Opgørelsen pr 100.000 indbyggere gør det muligt at sammenligne indbrudstallene på tværs af kommuner og viser risikoen for indbrud.

– Kolding har oplevet en ret kraftig stigning i antallet af indbrud pr 100.000 indbyggere fra 250 de første ni måneder af 2023 til 338 i samme periode i år. Det er svært at vide præcist hvorfor, men generelt kan det være organiserede tyvebander, der går efter særlige kvarterer i bestemte kommuner, og det ses normalt ret tydeligt i statistikkerne, siger Pia Holm Steffensen, underdirektør, F&P.

Region Syddanmark har i det hele taget oplevet en stigning i antallet af indbrud fra 175 indbrud pr 100.000 indbyggere de første ni måneder af 2023 til 181 i samme periode af 2024.

Færre indbrud i hele landet

Generelt er antallet af indbrud i hele landet dog faldet.

– Derfor er det ekstra trist, at der er en stigning i antallet af indbrud pr. 100.000 indbyggere i både Kolding og i Region Syddanmark, siger Pia Holm Steffensen.

Flest i Europa

Trods en ihærdig indsats gennem de seneste ti år, der har bragt antallet af indbrud kraftigt ned, har Danmark dog fortsat en nordeuropæisk rekord, og vi er næsten dobbelt op på indbrud pr 100.000 indbyggere sammenlignet med fx Holland.

– Ingen ved præcist, hvorfor andre lande klarer sig så meget bedre end Danmark. Men vi vil selvfølgelig arbejde målrettet for at komme ned på niveau med fx Holland, siger Pia Holm Steffensen og fortsætter:

– Lige nu samarbejder vi med Det Kriminalpræventive Råd, BoTrygt, Politiet og Justitsministeriet om at udforme et digitalt register over tyvekoster. Det er en del af regeringens Tryghedspakke og skal imødegå indbrud og hæleri. Registret vil gøre livet svært for tyvene og forhåbentlig lettere for forbrugerne, når man f.eks. køber brugt i Den Blå Avis.

Pia Holm Steffensen opfordrer til også selv at gøre en indsats som boligejer:

– Sørg for at sætte ordentlige låse på døren og sikrede hasper på vindu-erne. Forsikringsselskaberne har masser af gode råd – så brug dit selskab, siger hun.

Hun peger på, at der er stor inspiration at hente i projekter og indsatser hos både Bo Trygt og Nabohjælp.

Se også