Vi ønsker ’liv på havnen’ men det er ikke ufarligt

Unge mellem 16 og 35 år bør ikke færdes i beruset tilstand på havne, og mænd bør ikke tisse ud over havne- eller kanalkanten i beruset tilstand, påpeger nye undersøgelser af årsager til drukneulykker på havne.

Kolding Havn luftfoto

Nye undersøgelser fra TrygFonden peger på, at der både skal ændringer til folks adfærd og i indretning af havneområder, hvis man skal undgå drukneulykker.

På den helt korte bane tyder undersøgelserne på, at unge mænd i nattelivet ikke skal gå alene hjem i nærheden af en kajkant.

TrygFonden har fulgt op på en ekspertundersøgelse, som Transportministeren har sat igang.

269 var nær druknet

I en af de nye undersøgelser har Als Research for TrygFonden undersøgt 269 selvindberettede nærdruknehændelser. Den undersøgelse viser, at de fleste nærdruknehændelser sker i dagslys i ædru tilstand og i selskab med andre. Alligevel har halvdelen (51 pct.) af personerne følt sig i livsfare, da de faldt i vandet.

Selvom de fleste nærdruknehændelser således sker blandt personer uden en særligt risikofyldt adfærd, peger den nye undersøgelse på en række risikoparametre:

– Mændene er oftere end kvinderne påvirket, når de falder i vandet, hvilket er en tendens, der også ses i TrygFondens nationale druknestatistik, som fokuserer på de fatale drukneulykker. Tallene i den nye nærdrukneundersøgelse viser, at 29 pct. af mændene var påvirket, da de faldt i vandet, mens det tilsvarende tal for kvinder er 15 pct.

I den samlede undersøgelse af de 269 nærdruknehændelser er andelen af kvinder, der var alene, da de faldt i vandet, 12,5 pct., mens den tilsvarende andel for mænd er 36 pct.

Undersøgelsen tegner altså et billede af, at det særligt er mænd, der færdes alene i beruset tilstand om natten, siger Jacob Als Thomsen, adm. direktør i Als Research.

Mænd alene på havne

I et nyt observationsstudie har Als Research gennem 180 timers observationer kigget på adfærd og indretning af havnen i de rekreative byrum i Aalborg, Aarhus og Københavns Havn. Her viser observationerne netop, at der sent på aftenen og ud på natten er flest mænd ved havneområderne, og at de oftere end kvinderne færdes alene og i beruset tilstand.

Observationerne viser også, at det særligt er unge mellem 16 og 35 år, som færdes alene på havnene. Derudover tisser mange mænd ud over havne- eller kanalkanten i beruset tilstand, som i kombination med manglen på belysning og tilgængeligheden af redningsudstyr, især om natten, udgør en stor risiko.

Liv på havnen – men hvad med sikkerhed?

I de seneste år har vi i Danmark udviklet mange af vores industrihavne til attraktive beboelsesområder og rekreative områder, hvor danskerne inviteres helt ned til vandkanten.

– Der er i høj grad skabt liv på havnen, og vi oplever en stor interesse for at bruge og bo ved vandet – også i havnebyerne. Desværre har man ikke altid haft tilstrækkeligt fokus eller nødvendig viden til at indtænke forebyggende og livreddende foranstaltninger, siger René Højer, projektchef i TrygFonden.

Se også