Spareplaner: Kolding Kommune håber at få mere velfærd for pengene ved at justere strukturer
Det seneste år har Kolding Kommune analyseret 17 forskellige områder for at kigge kommunens strukturer igennem.
Formålet er at finde op til 86 mio. kroner frem mod 2028, så der fortsat er penge til finansiering af udgifts-pres, uforudsete udgifter og et råderum til politiske prioriteringer. Resultatet af analyserne er netop forelagt politikerne i Kolding Byråd mandag.
I disse år er der generelt et stort pres på de store velfærdsområder, som handler om børn og uddannelse, ældre og det specialiserede socialområde.
Det er en udfordring for alle kommuner at få budgetterne til at hænge sammen og klare udgiftspresset, samtidig med at der også skal være plads til uforudsete udgifter. I Kolding Kommune besluttede et stort flertal i byrådet sidste år, at man fra budgetlægningen for 2025-2028 vil gøre noget nyt.
I stedet for at blive ved med at lægge procentvise besparelser ned over samtlige politikområder, skal budgettet gøres robust ved at give strukturerne et gennemsyn på tværs af alle forvaltningsområder og på den måde finde økonomiske rationaler.
Prioritere på tværs
Det er en strukturel tilgang, der skaber mulighed for at prioritere på tværs, og hvor penge, der er fundet i et bestemt forvaltningsområde, kan anvendes på et andet område, hvor der mangler penge. Ved at gøre det på den måde kan politikerne beslutte, at de store velfærdsområder skal spare mindre, end de ellers skulle.
Kvadratmeter
Analyserne peger på en lang række muligheder for at gøre tingene anderledes. En af de analyser, der har været mest omtalt, er den såkaldte ”Bæredygtige Kvadratmeter”. Altså: Hvordan kan man bedre udnytte de bygninger og lokaler, som kommunen råder over i øjeblikket, så man kan reducere i antallet af kommunale kvadratmeter?
Skolerne
Den analyse hænger sammen med en anden analyse på dagtilbud- og skoleområdet, hvor man har set på, hvordan man kan udnytte de fysiske enheder og ledelseskapaciteten bedre. Ved at slå enheder sammen kan man spare på udgifter til drift, vedligehold og på udgifter til ledelse.
Administrationen
Det område, der kan komme til at afgive flest ressourcer for at få regnestykket til at gå op, er det administrative. Det berører ud over klassiske kommunale, administrative opgaver også bygningsdrift, reduktion i antallet af kommunale kvadratmeter samt indkøb og kontrakter.
Og så er Kolding Kommunes engagement i Kolding Lufthavn også i spil.
Vedtages i september
Resultatet af analyserne og Direktionens oplæg skal drøftes på mødet i Økonomi og Strategi torsdag den 15. august. Politikerne i udvalget skal beslutte, om de vil sende Direktionens forslag i høring. Hvis de gør det, har råd, nævn, borgere og andre instanser frem til 9. september til at afgive høringssvar.
Derefter går budgetforhandlingerne i gang. Der er endelig budgetvedtagelse på byrådsmødet 24. september.
Rie/Henri.