Kup i Kolding Byråd sætter borgmester udenfor indflydelse

Venstres Jakob Ville bringer sig i position til næste valg.

”Kupmagerne”, som har sat borgmesteren ud af spillet. Fra venstre ses SF’s Iben Lehmann Rasmussen og Hans Holmer, Venstres borgmesterkandidat Jakob Ville, Søren Rasmussen (Dansk Folkeparti), Birgitte Kragh (V), Poul Fremmelev (S) og Birgitte Munk Grunnet (S).

POLITIK: Mandag eftermiddag sprang bomben efter længere tids ulmen: Et flertal af Byrådets medlemmer havde i hemmelighed indgået aftale om et budgetforlig helt uden om borgmesteren og Konservative.

Det opsigtsvækkende forlig er indgået mellem Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti. Og det er sket også uden om Radikale. Flertallet er tilvejebragt ved, at Socialdemokratiet og Socialis-tisk Folkeparti pludselig er sprunget fra et andet flertal om budgettet bestående af samtlige partier, hvor kun Dansk Folkeparti stod udenfor.

Ny magtfordeling

Det antages, at den nye situation kan vende op og ned på den fremtidige magtfordeling i Byrådet.
Meget tyder nemlig på, at den opsigtsvækkende valgaftale, som blev indgået ved seneste kommunalvalg mellem Socialdemokratiet, De konservative, Socialistisk Folkeparti og Radikale, som satte Knud Erik Langhoff for bordenden som borgmester, nu også er brudt sammen. En aftale, som udelukkede Venstre og Dansk Folkeparti.

Træder ikke tilbage

Selvom det nye forlig har sat borgmester Knud Erik Langhoff helt uden for indflydelse på kommunens økonomi, har han ikke kommenteret situationen for Byrådet og for ham selv ret meget. Han har dog bebudet over for JV.dk, at han er forundret over det, der sker, og at han er skuffet over, at S og SF er gået bag hans ryg, men gør samtidigt opmærksom på, at ingen skal regne med, at han af den grund træder tilbage.
Borgmesteren blev iøvrigt først orienteret om det historiske budgetkup af gruppeformændene for V, DF, S og SF på et møde på hans kontor mandag eftermiddag. Og det var, efter at nyheden var sluppet ud til pressen.

Skuffet og overrasket

Freddy Christensen fra Konservative har reageret. Han er både skuffet og overrasket over, at de fire partier pludseligt kom med et budgetforlig udenom dem.
Han siger til TV Syd:

– Jeg er vildt skuffet over, at de ikke har taget os ind. Vi har hidtil ikke været så langt fra hinanden.
Freddy Christensen fortæller også, at hos de konservative var man af den overbevisning, at der skulle holdes møde mellem partierne, efter at man havde modtaget høringssvar om spareforslagene.

Et af diskussionspunkterne var besparelser på specialskoleområdet, som skulle være kilden til uenighed mellem de konservative og de fire forligspartier. Både timing og denne uenighed vækker frustration hos Freddy Christensen.

– Vi når ikke engang at holde møde, inden de går ud og laver et budget udenom os. Derfor er det lidt uforståeligt for os, at de mener, at vi ville lukke specialskoler, for det vil vi absolut ikke. Jeg har de sidste 14 dage personligt snakket med partierne og havde fået opbakning og dermed flertal til at bevare skolerne. Jeg føler mig derfor noget snigløbet, for jeg har snakket med samtlige partier foruden DF, siger Freddy Christensen om det opsigtsvækkende forlig.

Venstre inviterer

Venstres borgmesterkandidat – og måske arkitekten bag det nye forlig – Jacob Ville har også kommenteret på situationen. Det er sket ved, at han inviterede Konservative med i forliget, men han har samtidigt gjort opmærksom på, at der ikke vil blive ændret så meget som et komma i det nye forlig.

DF igen inde i varmen

Det er også værd at bemærke, at Dansk Folkeparti åbenbart igen er inde i varmen. Partiet har ellers været i skarp opposition til flertallet.

Det er i øvrigt meget lidt, der er sivet ud om enkelthederne i det nye forlig, men da DF har tilsluttet sig, tyder det på, at truende besparelser på børn, unge, udsatte og ældre er pillet ud, og der nu alene skal slankes på den kommunale administration ved at fyre medarbejdere og chefer.

/seb.

Se også