Valgkampen er begyndt: Politikere deler gaver ud
Kommentar af journalist Henri Nissen
I sidste uge tog et nyt flertal af Venstre, Socialdemokratiet, SF og DF magten fra borgmester Knud Erik Langhoff (K) ved at indgå et budgetforlig udenom Konservative og Radikale.
Forliget gælder fra 2025-2028 og altså to år ind i næste valgperiode.
Der skal nemlig være Kommunal- og Regionalvalg den 18. november 2025 i alle Danmarks kommuner og regioner. Valget vil gælde fra 1. januar 2026, og de medlemmer, som blev valgt ved det sidste valg i 2021, vil afgå den 31. december 2025. Derfor gælder det nu for politikerne om at tage sig godt ud i vælgernes øjne, så de kan blive genvalgt.
Drama i 2021
Ved kommunevalget i 2021 var det ventet, at Eva Kjær Hansen (V) ville blive borgmester med det borgerlige flertal, der eksisterede. Som tidligere minister, EU-parlamentariker og stemmesluger som folketingsmedlem i Kolding kredsen burde hun have store chancer.
Eva Kjær Hansen havde satset alt på at blive borgmester i Kolding som afslutning på sin store politiske karriere. Den tidligere borgmester Jørgen Pedersen og det meste af Venstre-gruppen havde imidlertid udset sig den mere ukendte Jakob Ville som efterfølger.
Det kom derfor til en afstemning blandt Venstres medlemmer om, hvem der skulle være kandidat. Her løb Eva Kjær Hansen af med sejren. Og med det forventelige borgerlige flertal havde hun ”en god fornemmelse”, som hun sagde før valget.
Men på valgnatten fandt S, SF og Radikale sammen om at støtte Knud Erik Langhoff (K) som borgmester. Dermed var det borgerlige flertal slået i stykker.
SF havde ellers også satset på at få en kendis valgt. Tidligere udenrigsminister Villy Søvndal blev ført så stærkt frem som borgmesterkandidat, at Socialdemokraternes kandidat Birgitte Munk Grunnet kom til at stå lidt i skyggen.
De kendte forsvandt
Efter dette rænkespil og den dårlige stemning, der var opstået i Venstre, valgte Eva Kjær Hansen at forlade byrådet og dansk politik efter et par års tomgang i Byrådet. Også Villy Søvndal fandt andre græsgange, idet han stillede op til EU-Parlamentet som nummer tre på SFs liste – velvidende, at han nemt ville overhale den mindre kendte nr. 2.
Tak for sidst?
Det nye flertal i 2021 satte den store Venstre-gruppe og DF udenfor.
Venstre har siden deltaget i en række forlig, mens Dansk Folkeparti har ført en skarp opposition overfor flertallet, som man har beskyldt for at spare på både børn og ældre.
Ved det nye kup-forlig siger Venstre tak for sidst til den konservative borgmester. Og borgmesteren har svært ved at være forarget, da han selv gjorde det samme i 2021. Sådan er politik åbenbart.
Men loven siger, at en borgmester er valgt for 4 år, selvom flertallet under ham forsvinder. Derfor kan Knud Erik Langhoff vælge at blive siddende. Ja, faktisk skal han blive, hvis byrådet ikke giver ham lov til at gå.
Politikere gør klar til valget næste år
Som begrundelse for partiernes kup nævnes, at borgmesteren skulle have været for passiv – men det er næppe grunden, da partierne selv har været en del af flertallet og har forsvaret den hidtidige politik med stor entusiasme.
Grunden skal nærmere ses i, at vi nu går ind i et valgår. Her er det normalt sådan, at politikere ikke træffer upopulære beslutninger, men tvært imod begynder at dele penge ud – for så at gå i gang med sparerunder og nedskæringer efter valget.
Og det nye forlig betyder netop, at det nye Firkløver bruger 406 millioner kroner af kassen de næste fire år.
Indtil nu har den tidligere forligskreds (K-R-S-og SF)ellers arbejdet på at opbygge en meget solid økonomi i kommunen. Men det nye flertal – hvoraf alle, bortset fra DF, var med i den gamle spare-politik – mener nu, at der er råd til at bruge af kapitalen.
Forliget er til gavn for S, SF og Venstre
Dansk Folkeparti havde ellers som eneste opposition bidt sig godt fast i haserne på de andre partier, som de frit kunne kritisere for besparelser på bl.a. børn og ældre.
Nu viser S, SF og V med et snuptag på 406 mio. kr. i kommunens kasse, at det skam ikke var dem, der ville spare på alt muligt. Det må så have været den fæle borgmester…
Venstre kan nu stå som forsvarer af de små skoler og landsbyer og med løfte om, at alt bliver endnu bedre efter næste valg, når Ville bliver borgmester. Samtidig har Venstre neutraliseret DF ved at invitere dem med ind i varmen. Og S og SF kan igen stå i deres yndlingsrolle som dem, der forsvarer ”de svage” i samfundet.
Dansk Folkeparti derimod kan godt komme i klemme. Partiet stod til at få større opbakning, fordi det som det eneste i opposition var vagthund overfor flertallets nedskæringer.
Nu er de igen tilbage i varmen på rådhuset. Og det er især viceborgmester Søren Rasmussen nok glad for. Men valget om kun et år vil vise, om partiet kan beholde sin popularitet, når det ikke længere kan kritisere alle de andre.