Lillebælt i lokalområdet er med i forhandlinger om total fredning

Står det til miljøminister Magnus Heunicke, så bliver Hejlsminde Bugt og andre lokale strande en del af en maritim naturnationalpark.

Magnus Heunicke vil frede Lillebælt for vindmøller.

HEJLSMINDE: Måske vender fiskene – og dermed også turister, som har lyst til at fiske – om føje år igen tilbage til den del af Lillebælt, som berører vores lokalområde.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) foreslår nemlig nu oprettelse af to marine naturnationalparker, hvor den ene skal omfatte hele Lillebælt fra Nordfyn og Vejle Fjord og helt ned til Als og Ærø. Det fortæller Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Efter et længere tilløb har Folketingets partier nemlig nu endeligt taget fat forhandlinger om etablering af to såkaldte marine naturnationalparker, hvor den menneskelige indblanding skal være på et minimum, og hvor økosystemet både over og under havoverfladen skal passe sig selv.

De mere overordnede placeringer af de to fremtidige nationalparker ligger allerede fast. Derfor forventes det, at de igangværende forhandlinger hovedsageligt drejer sig om, hvor de to projekter helt konkret skal placeres på havet.

Det gælder nu om at bevare marsvinene – Lillebælts hval. Foto: Naturpark Lillebaelt.dk

Masser af marsvin

Begrundelsen for fredningen i Lillebælt er, at der findes den tætteste bestand af marsvin i de danske farvande. Derudover spiller helt særlige naturforhold med snævre områder med masser af strøm også en afgørende rolle. Det gør nemlig, at saltindholdet i vandet skal bevares, lyder det fra ministeren.

Ingen havvindmøller

Oprettelsen af naturnationalparkerne har også til formål at beskytte havbunden, vandsøjlen og vandoverfladen, så dyrelivet og havnaturen i det hele taget uforstyrret kan genoprettes og udvikle sig.
Endvidere bliver opsætning af havvindmøller forbudt i de pågældende områder, og fiskeri i form lystfiskeri kun tilladt i meget lille omfang, lyder det i forbindelse med de igangværende forhandlinger.

Økonomien på plads

Aftalen om oprettelsen af de to kommende marine naturnationalparker var en del af finansloven 2022, hvor der årligt i perioden frem til 2025 blev afsat ti millioner kroner til formålet.

Så økonomien skulle være på plads. Og som et led i arbejdet er Miljøstyrelsen allerede i fuld gang med at kortlægge genopretningspotentialet i Lillebælt.

/seb

Se også