Restaurerer lille bæk for at få liv i Kongeåen

Bastrup Bæk ved Vamdrup er udpeget som godt egnet til gennemførelse af et spændende restaureringsprojekt.

Illustrationen viser Bastrup Bæks forløb med blåt – og med rødt den del, som skal restaureres. (Illustration Kolding Kommune)

VAMDRUP: Ifølge statens vandområdeplaner skal kommunerne gennemføre en række vandløbsprojekter, og for Kolding Kommunes vedkommende er valget faldet på vandløbet Bastrup Bæk ved Vamdrup.

Det oplyses, at det overordnede formål med vandrestaureringsprojekterne er at sikre miljømålsopfyldelse i de udpegede vandløb.

Dette skal opnås ved at forbedre de fysiske forhold i vandløbene og dermed sikre fri passage for fisk og smådyr i vandløbssystemerne. Og er det, der nu skal ske i Bastrup Bæk, som har sit udløb i Kongeåen.

I kommunen sorterer vandløbsprojektet i Bastrup Bæk politisk under udvalget Natur, Miljø og Klima. Og her er projektet for bækken netop godkendt. Projektet gennemføres med håbet om, at det ikke alene kan skabe mere fiskeliv i selve bækken, men at det også kan smitte af på livet i Kongeåen.

Det handler om, at 1650 meter af bækken er udpeget til restaurering, som blandt andet omfatter etablering af sandfang med mere til gavn for fiskelivet og andre smådyr, som lever i vandet.

Projektet forventes gennemført allerede her i løbet af 2024. Det er såkaldt udgiftsneutralt for kommunen, idet der er givet tilsagn om, at staten dækker samtlige omkostninger i forbindelse med projektets realisering.
Bastrup Bæk er et forholdsvis lille vandløb, som har sit udspringspunkt i syd fra et punkt mellem Ballegårdsvej øst for syd- og sønderjyske længdebane på strækningen mellem Vamdrup og Farris og løber derfra mod nordvest og syd og vest om Bastrup by for at ende med et udløb i Kongeåen vest for Kirkevej ved Vamdrup.

/seb.

Se også