Kolding Kommune vil styrke ældreplejen med faste teams

Målet med de faste teams er at sikre bedre kvalitet for borgerne og samtidig give medarbejderne større ansvar.

– De flerfaglige teams skal have fokus på borgerens samlede forløb, siger Louise Mønsted, Kolding Kommune.

Kolding Kommune har netop besluttet at indføre faste teams fra april 2025 i afdelingen Hjælp i Hjemmet, der står for syge- og hjemmepleje i kommunen.

Fra april næste år vil borgere i Kolding Kommune derfor opleve et tæt samarbejde mellem SOSU’er og sygeplejersker, når de får besøg af syge- og hjemmeplejen.

Kolding Kommune har nemlig besluttet at samle den udkørende syge- og hjemmepleje i faste teams.

Forsøg i Seest

Kolding Kommune har som et forsøg allerede indført tre faste teams i Seest siden marts i år.
Det er på baggrund af de erfaringer, at kommunen nu vil udbrede faste teams til resten af kommunen.
Initiativet sker for at skabe en mere sammenhængende og borgernær pleje, hvor medarbejderne i fællesskab har større mulighed for at tilpasse hjælpen, så den giver mening for den enkelte borger.

Tættere relationer og sammenhæng

Faste, flerfaglige teams i ældreplejen giver både en højere kvalitet over for borgeren og bedre trivsel og arbejdsglæde hos medarbejderne, peger en undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd på. Og det er netop derfor, at Kolding Kommune vælger at indføre faste teams:

– Hver medarbejder vil oftere gå ind ad døren hos den samme borger. De vil derfor kunne opbygge en tættere relation til den enkelte og få et bedre fundament til at forstå borgerens ønsker og behov, forklarer Louise Mønsted, der er chef for Hjælp i Hjemmet i Kolding Kommune.

Fra 8 til 12 distrikter

Kolding Kommune har i dag otte hjemmehjælpsdistrikter og to sygeplejedistrikter. Når den nye organisering træder i kraft, vil det blive til 12 distrikter. Hvert team i distrikterne vil fremover både bestå af sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, -hjælpere og ufaglærte.

– Når det er de samme sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, der kommer ud til de samme borgere, og de er ét team, får de nemmere ved at dele deres viden på tværs og finde ud af, hvordan vi bedst understøtter borgeren, hvor han eller hun er. De flerfaglige teams skal i højere grad have fokus på borgerens samlede forløb frem for de enkelte delopgaver, vi løser hver især, siger Louise Mønsted.

Ny specialafdeling

Udover 12 distrikter opretter Kolding Kommune en ny afdeling ’Faglig kvalitet og læring’.
Afdelingen kommer til at bestå af de medarbejdere, der tager sig af højtspecialiserede opgaver inden for syge- og hjemmepleje, og den skal også stå for at sikre kvaliteten for borgerne gennem faglig sparring og udvikling for de enkelte teams.

Mere ansvar til medarbejderne

Med den nye organisering vil medarbejderne i Kolding Kommune få et større ansvar og indflydelse på at tilrettelægge deres arbejdsdage, ud fra hvad de i teamet vurderer, at borgerne har brug for.

– Det giver medarbejderne en større mulighed for at sætte deres faglighed og viden om borgeren i spil.
Samtidig er vi selvfølgelig opmærksomme på, at det er en stor omvæltning på mange måder. Derfor vil jeg frem mod april have et tæt samarbejde med ledere og medarbejdere, så vi sammen finder den bedste vej, og så alle er godt klædt på, når de møder ind på arbejde den 1. april næste år, siger Louise Mønsted.

Medarbejder glæder sig

Netop den proces glæder social- og sundhedshjælper og arbejdsmiljørepræsentant Karen Andersen sig til:

– Jeg er glad for, at jeg som medarbejder kan få indflydelse på, hvordan vi kommer i mål med at indføre faste teams. Når vi bliver inddraget, får vi et rum til at snakke om de store forandringer, vi står over for, og samtidig tror jeg også, at det vil være med til at skabe en rød tråd, så vi kommer ud på den anden side med et endnu bedre samarbejde og et højere fagligt niveau, siger Karen Andersen.

70 medarbejdere

De faste, flerfaglige teams bliver indført i Kolding Kommune fra 1. april 2025 og omfatter knap 750 medarbejdere.

Folketinget har afsat 376,1 millioner kroner til at indføre faste teams i ældreplejen. Kolding Kommune modtager 5,8 millioner kroner.

Karina TC/Henri.

Se også