Rødbeder er gavnlige

Fra gammel tid har man spist rødbeder om vinteren. Og det er bl.a. godt for blodtrykket og hjernen. Og den røde rodfrugt kan tilberedes på flere måder.

Rødbeder kan også indtages som juice eller pulver i bagning og madlavning.

Rødbeder har en gavnlig virkning på blodtrykket. I rødbeder er der nemlig nitrat, som i mundens spyt omdannes til nitrit, der igen omsættes til nitrogenoxid. Det udvider blodkarrene, så blodet lettere strømmer igennem.

Det er især den høje blodtryksværdi, som reduceres med cirka 5, viser et forsøg. Her drak deltagerne 75-250 milliliter rødbedesaft om dagen, beretter fagtidsskriftet Frontiers in Nutrition.

Også hjernecellerne får mere ilt, når blodstrømmen øges på grund af rødbeder.

Forskere gav kost med henholdsvis meget og lidt af rødbedestoffet nitrat til en gruppe 75-årige og målte herefter, at blodstrømmen gennem hjernen steg hos dem, der fik mest.

Et andet forsøg viser, at løbere, der drak ½ liter rødbedesaft, klarede de 5 km. løb bedre.
Man behøver ikke drikke rødbedesaft. Man kan også få gavn af rødbeder i bagning og madlavning.
Noget tyder på, at stoffet betain i rødbeder kan beskytte din lever, hvis der er ophobet for meget fedt.
Fedt i leveren øger risikoen for type-2 diabetes.

I et mindre forsøg fik deltagerne rødbedepulver i 12 uger, hvorefter leverprøverne blev forbedret hos dem med fedtlever, ifølge fagtidsskriftet Current Research in Nutrition and Food Science.

Urinen bliver ofte farvet rød, hvis man spiser rødbeder. Men det er normalt helt uskadeligt.
Det er stoffet betalain, der farver urinen rød. Dog kun hos cirka 10 procent.

Hos bl.a. helsebutikker, som fx Morgenstjernen i Christiansfeld, kan du købe rødbede i kapsler, pulver og saft m.m.

Se også