På trapperne med en jubilæumsudstilling om UNESCO-byen Christiansfeld

Markeringerne af Christiansfelds 250 års jubilæum fortsætter

CHRISTIANSFELD: Fejringen af UNESCO-byen Christiansfelds 250-års jubilæum fortsætter. Nu er der en jubilæumsudstilling på trapperne, som Brødremenigheden og Museum Kolding sammen har skabt . Åbningen af udstillingen er berammet til tirsdag den 27. juni fra kl. 10 -12.  i Søstrehuset, Nørregade 14, i Christiansfeld. Alle velkomne, og der er gratis adgang  

Ved åbningen er der velkomst ved Museumsdirektør Rune Lundberg og præst i Brødremenigheden Jørgen Boytler. Introduktionen til udstillingen og omvisning sørger kuratorerne for. Der er forfriskninger til alle gæster.

En rejse tilbage i tiden

Museumsinspektør Louise Klinge:- Udstillingen er bestemt besøg værd.

Christiansfeld blev grundlagt i 1773 af den herrnhutiske Brødremenighed efter invitation fra den danske konge Christian 7. Byen står i dag som et vidnesbyrd om fortidens arkitektoniske mesterværker og enestående fællesskab. Brødremenigheden og Museum Kolding inviterer via udstillingen på en rejse tilbage i tiden:
– Udstillingen giver en fornemmelse af at rejse tilbage i tiden og opleve Christiansfeld som byen var omkring år 1800. En by, som skulle danne de bedste forudsætninger for at menigheden kunne leve det gode liv. Og det lykkedes. Med flid og dygtighed stod der på kort tid en hel by, som i dag endog er med på UNESCOs fine liste over verdensarv”, sige Louise Klinge, museumsinspektør, som har været med til at skabe udstillingen.
Det oplyses i en omtale af arrangementet i en pressemeddelelse, at gennem udstillingen kigges der nærmere på spørgsmålene: Hvorfor ser Christiansfeld ud, som den gør? Hvad er det særlige ved Brødremenighedens tro og trosliv, sociale organisering og erhvervsstruktur? Og ikke mindst, hvem var de mennesker, der byggede og boede i Christiansfeld tilbage til årene efter grundlæggelsen?

Spændende genstande
fra byens oprindelse

Blandt mange spændende genstande vises også en træform til kage kreationer “springer le”

Det fortælles videre, at oprindelige genstande er omdrejningspunktet i udstillingen i fortællingen om byens oprindelse og udvikling. Blandt de mange genstande kan fremhæves tre særlige skatte, dele fra den oprindelige kirkebrønd, der vidner om byens begyndelse, en høvl, der blev brugt til opførelsen af byens allerførste huse, samt træforme til de elskede kagekreationer kaldet “springer le”.

Et besøg værd

– Jeg synes, at det er så spændende, at kunne vise de helt unikke genstande frem – hvoraf nogle længe har været pakket ned på magasinet. Brødremenigheden har en enestående samling, der fortjener at blive udstillet og udstillingen er bestemt et besøg værd”, lyder det fra Louise Klinge.
Bag udstillingen står som nævnt Museum Kolding og Brødremenigheden i Christiansfeld med støtte fra bl.a. Augustinusfonden og Kolding Kommune./ seb

——————————————————-

 

Se også