Krible Krable haven i Sjølund er nu klar til brug

Krible Krable haven i Sjølund er nu et afsluttet projekt - klar til at leve og blive brugt.

SFOen regner med at kunne bruge haven rigtig meget.

SJØLUND: Forhistorien er, at under Covid-19 havde Friluftsrådet en pulje, frivillige foreninger kunne søge. Betingelsen var, at der blev samarbejdet med skolen, hvor målet var etablering af udendørs undervisningslokaler til brug i Natur og Teknik. En anden betingelse var, at området skulle være til gavn for en bred målgruppe, og at etableringen skulle ske med frivillige kræfter.

Dengang, hvor al fysisk kontakt var så svær på grund af stramme Covid-19 restriktioner, ”ramte” ideen om et udendørs fællesareal noget, som vi alle sammen længtes sådan efter, nemlig at være sammen igen, fortæller Hanna Andresen.

– I KSU Sjølund Lokalråd passede puljen perfekt ind i den Helhedsplan, som vi har for området. Lynhurtigt ”greb” forældre fra skolens yngste klasser ideen, hvor de så muligheden for at kunne arbejde med biodiversitet og vilde haver. De kontaktede Kolding Kommune, som stillede et areal bag Vejstrup Kirke til rådighed. Puljen blev søgt og penge til etablering blev bevilget. En forårsdag i 2022 mødtes børn og forældre for at etablere levesteder for insekter og smådyr i form af kvashegn, bunker med sten, sand, jord og en kæmpestor trærod. Der blev desuden bygget bål sted og opstillet tre store borde
og bænksæt.

I efteråret 2022 blev der plantet frugttræer, men det sidste træ var i restordre. Det blev plantet sammen med børn og voksne fra skolens SFO, som har tilbudt at holde øje med og passe på træerne.

En af betingelserne for at få økonomisk støtte fra Friluftsrådet var, at området skulle være til gavn for en bred målgruppe, og at etableringen skulle ske med frivillige kræfter.

SFOen sendte efterfølgende en hilsen:
”Dejlig eftermiddag, vi kommer til at bruge Krible Krable Haven rigtig meget både til leg som læring. Vi har f.eks. lige haft 0. kl. med, hvor vi kiggede efter biller; her fandt vi snegle, bænkebidere og edderkopper m.m. Der gik sport i at finde flest. Der var nogle børn, som der tegnede billerne, medens vi havde dem i et forstørrelsesglas, så vi bedre kunne se dem. Vi fik også en snak om, hvad de spiser, og så blev der selvfølgelig bygget huler og klatret”

Som to gode eksempler på frivillighed har en nabo til Krible Krable haven på eget initiativ opstillet et affaldsstativ i haven, som han holder øje med og sørger for at tømme. Mens en anden nabo har tilbudt at passe to krukker med krydderurter til glæde for alle.

Ud over at være et udendørs undervisningslokale, er Krible Krable haven blevet brugt til afholdelse af børnefødselsdage, klassefester, et sommerferieprojekt og en påskeevent. Området står i dag som et rigtig fint studie-, opholds- og legeområde for store og små.

Første event bliver en fire timers workshop med Claude (Bonderøvens nabo), som sætter fokus på pleje af frugttræer og biodiversitet den 11. juni.

/eng

Se også