Stor dag for vinter-baderne, da den flydende sauna kom til Hejlsminde

Efter kun tre år lykkedes det de frivillige i Hejls og Hejlsminde at få deres ”umulige” drøm om en flydende sauna opfyldt. Mandag blev det sat i vandet!

Winnie Hauge fulgte selv installeringen af saunanen fra den tidlige morgenstund.

Af journalist Henri Nissen

Det var en stor dag for Winnie Hauge og de andre i havnelaget, da deres flydende sauna ankom tidligt mandag morgen.

Foreningens frivillige har gennem de sidste tre år arbejdet for at få en flydende sauna til Hejlsminde havn.

Sidste år havde vinterbaderne lejet en transportabel sauna fra Fjelstrup Idrætsforening. Den stod på den sydlige side af indløbet til Noret.

– Det var dejligt, men en af ulemperne var, at vi skulle ned og tænde op med brænde ved halv-seks tiden, hvis vi skulle bruge den klokken syv. Det slipper vi for med den nye, som kører på el og har automatisk start, fortæller Winnie Hauge.

Her ses nogle vinterbadere og bestyrelsesmedlemmer på Hejlsminde havn foran deres nye flydende sauna.

2.5 millioner

Winnie er formand for Hejlsminde Havnebad, som står bag anskaffelsen af den nye flydende sauna.

– Hvad koster den nye sauna?

– Den koster ca. 2.5 millioner. Vi har søgt forskellige fonde og bl.a. fået en million fra Nordea og 725.000 kr. fra Kolding Kommune. Lokale virksomheder har støttet, så vi har fuldt finanseret saunaen. Det er jo vildt fantastisk. Nu skal vi gerne op på 200 medlemmer for at driften hænger sammen.

Den flydende sauna blev i nogle minutter til den flyvende sauna.

Drømmen, der gik i opfyldelse

Det begyndte med, at foreningens næstformand, ingeniør Per Jørgensen, viste nogle billeder af en flydende sauna, som ligger i Oslo.

– Mange sagde, at det var for vildt. At det kunne vi ikke. Men vi blev enige om, at vi ville have den der sauna, fortæller Winnie.

– Først fik vi Kolding Kommune overtalt til, at de ville give et beløb. Og da de først gav deres støtte, så var der hul igennem til fonde og andre, som støttede.
Og så har det ellers bare været hårdt arbejde for de fantastiske folk i bestyrelsen, som har budt ind med det, de kunne. Og derfor står vi her nu, siger Winnie, mens vi står nede på havnen i Hejlsminde klokken syv mandag morgen.

Der er lidt støvregn og endnu halvmørkt, mens folkene fra skibsværftet i Hvide Sande og kranfolkene arbejder på at gøre saunaen klar til at blive løftet fra lastbilen i vandet.

Jens Spørring og Peter Hovborg Sørensen fra skibsværftet i Hvide Sande

Ad små og snørklede veje fra Hvide Sande

Chauffør John Vanggaard fortæller, at de allerede klokken lidt i seks søndag aften begyndte at transportere saunaen fra Hvide Sande.

– Den er jo 5,80 meter bred og den er også for høj til at kunne transporteres på motorvejen, så vi måtte køre ad alle de små veje hertil. Over Ringkøbing, Sdr. Omme, Filskov, Korskro, osv. Vi havde tre følgebiler med, to kørte foran og en bagefter transporten. Vi måtte sætte skilte op i forvejen og sørge for, at bilerne kom ind til siden, så vi kunne komme forbi. Vi måtte tage nogle store omveje, før vi nåede frem ved firetiden i nat, fortæller John.

Bygget i Hvide Sande

Saunaen er bygget på Hvide Sande skibsværft.

Det er samme skibsværft, som har bygget den flydende sauna i Oslo, som Per Jørgensen præsenterede for vinterbaderne for godt tre år siden. Det er en dansk arkitekt, der har tegnet den.

– Vi har haft et fantastisk samarbejde med folkene fra skibsværftet lige fra dag ét, hvor Hans Peter kom her til Hejlsminde og var vildt begejstret, fortæller Winnie.

Undervejs udviklede tegningerne sig, så den flydende sauna også fik et lille bassin på dækket. Så kan de badende selv beslutte, om de vil kaste sig ud i havnen, eller om de vil tage en dukkert på dækket.

Det sker af hensyn til sikkerheden. Strømmen ved indløbet til Noret kan nemlig være stærk, og uøvede svømmere kan risikere at blive ført med strømmen. Bassinet er kun halvanden meter dybt, så saune-brugere, der ikke kan svømme, behøver ikke frygte for at drukne, hvis de tager en dukkert.

Sjovt at bygge den

Med på havnen i Hejlsminde denne tidligere morgen var Peter Hovborg Sørensen og Jens Spørring.

De arbejder til dagligt på skibsværftet. Det er især Jens, der har stået for bygningen af den flydende sauna gennem de sidste tre måneder.

– Vi byggede jo en til Oslo for nogle år siden, og denne her ligner den, men er spejlvendt og forlænget med et bassin på dækket, fortæller Jens, der oprindelig var tømrer, men har arbejdet med mange specialopgaver gennem de ca. tyve år på skibsværftet. Han har blandt andet været med til at bygge 20 husbåde. Men det stoppede med finanskrisen i 2008.

– Har det været sjovt at bygge saunaen?

– Ja, det har det da. Det er jo et anderledes projekt end det, vi laver til daglig, hvor vi mest renoverer træskibe i vores afdeling.

I andre afdelinger af skibsværftet arbejder de med stål og samarbejder med Vestas og Siemens om vindmøller.

– Er du selv vinterbader?

– Nåe… det er måske mere min kone. Men jeg har da været i vandet engang i mellem og fået det kolde gys i vores sauna på havnen i Hvide Sande.

Saunaen løftes elegant ned i havnen af en mægtig kran og ligger som forventet skævt.

Jens forklarer, at den nye flydende sauna vil komme til at ligge skævt, når den sænkes i vandet, fordi den største vægt er på den ene side. Men under den er der nogle pontoner, som kan fyldes op med vand, så man får en god balance.

Op ad dagen kom der andre eksperter og piloterede pæle i havbunden for at tøjre den flydende sauna. Arbejdet fortsatte det meste af dagen, og mange lokale beboere og turister fulgte arbejdet på havnen.

Fællesskab på tværs

– Der er opstået et godt fællesskab mellem os, der har været fælles om opgaven. Alle kan være med, selv om de ikke er i stor fysisk form. Folk tager hånd om hinanden, og der er opstået mange venskaber, fortæller Winnie, der selv bor på Hejlsmindebakken. Hun har tidligere været selvstændig frisør i Kolding, men måtte opgive på grund af en arbejdsskade. Nu arbejder hun i bofællesskabet på Borgmestervej 1 i Christiansfeld.

Winnie har selv dyrket vinterbadning i 8-10 år. Hun begyndte, fordi hun som frisør trængte til at få rørt kroppen, og hun fortæller, at det giver en fantastisk fornemmelse i kroppen og en masse endofiner at dykke ned i det iskolde vand hver dag.

Transporten ankom i nattens mulm og mørke allerede ved 4-tiden mandag morgen.

Tøjres til havbunden

For at den flydende sauna ikke flyder helt væk i stormvejr, tøjres den til nogle store rør, som er piloteret ned i havbundet.

– Vi vil gerne tilbyde, at også turister og andre kan bruge en større sauna. At den er et vartegn for vores by. Vi håber, at den får mange til at komme og kigge, og at mange får glæde af den.
Der er ikke så mange, der lægger mærke til en lille skurvogn. Men det her er noget specielt. Og nu kan alle købe billet på vores hjemmeside og prøve den.

Forarbejdet tog et par timer, men herefter tog det næsten kun 10 minutter at løfte den flydende sauna fra lastvognen på havnen ned i vandet.

Saunaen er foreløbig åben hver dag fra kl. 6 til 9 og 17 til 20. I weekenden fra kl. 7 til 11 og 15 til 18.

Der har været 300 støttemedlemmer, mens man har samlet ind, og ca. 130 har fornyet deres kontingent. Medlemmer kan bruge saunaen i åbningstiden, mens gæster må betale.
Og Winnie er ikke bange for, at der ikke vil være medlemmer nok.

– I Kolding har de 200 medlemmer og i Juelsminde havnebad har de 600 medlemmer, så der skal nok komme mange her også.

Ved hjælp af de underliggende pontoner reguleres balancen. Senere på dagen blev støttestolper piloteret ned i undergrunden og en landgangsbro kom på.
Der bliver officiel indvielse af den nye sauna søndag den 15. oktober fra kl. 14-16.
Læs mere om den flydende sauna på https://hejlsmindehavnebad.memberlink.dk.
Se også