Kendt sønderjysk forfatter taler i Fjelstrup Hallen

Halbestyrer Svend Christensen inviterer til foredrag.

Den landskendte forfatter, Tom Buk-Swienty, taler den 24. november i Fjelstrup Hallen, hvor han vil fortælle om sine bøger og sit forfatterskab.

Tom Buk-Swienty er historiker og journalist og var i 10 år i USA som freelancejournalist. I 2005 vendte han hjem igen og blev lektor i journalistik ved Syddansk Universitet, inden han nogle år senere blev fuldtids forfatter.

Tom Buk-Swienty blev landskendt med bøgerne ”Slagtebænk Dybbøl” og ”Dommedag Als”, der begge handler om krigen i 1864. Der blev solgt mere end 150.000 eksemplarer, og bøgerne blev inspirationen til Ole Bornedals TV-serie og spillefilm ”1864”.

Safari fra Helvede

Toms Buk-Swientys seneste bog, ”Safari fra Helvede,” tager igen sit udgangspunkt i sønderjysk historie.

Her fortæller han historien om de knap 30 sønderjyder, der forklædte som danske sømænd i det tyske kejserriges tjeneste under 1. Verdenskrig blev sendt på en hemmelig, halsbrækkende mission til kolonien Tysk Østafrika (Tanzania).

Den gennemgående fortæller er smeden Nis Kock fra Kegnæs på Als. Takket været hans usædvanligt levende vidnesbyrd om de i alt fem års sære og farlige begivenheder, som han og kammeraterne blev hvirvlet ud i, kommer læseren helt tæt på dette ejendommelige og glemte stykke verdenshistorie.

Bogen om Nis Kock og de andre sønderjyder i krig i Afrika er i øvrigt skrevet på den sønderjyske kaffefarm i Tanzania, hvor Tom boede i 2 måneder, medens han skrev bogen.
Her havde halbestyrer Svend Christensen fra Fjelstrup fornøjelsen af hans selskab i 3 uger, mens Svend, som bestyrelsesmedlem af farmen, var på besøg.

Tom Buk-Swienty har også skrevet om Karen Blixens bedstefar og far, om Karen og hendes bror Tommy, og sidst, men ikke mindst, ”Løvinden”, der fortæller den virkelige historie om Karen Blixen og hendes afrikanske kaffefarm.

Se også