150 år gammel stationsbygning fejres med int. kunstudstilling

Alle besøgende modtager en gratis jubilæums poster for Lunderskov Stations 150 år. De 20 første besøgende får jubilæumsposteren indrammet i en sort ramme.

I 2024 har Lunderskovs stationsbygning eksisteret i 150 år.

Selvom stationen ikke længere fungerer som stationsbygning, men et galeri, har den nuværende ”stationsbestyrer” Dennis Marzec besluttet at fejre jubilæet med en international kunstudstilling, som åbner torsdag den 8. februar kl. 16-19.

– Der er 600 kvadratmeter spændende kunst med 20 kunstnere i den ikoniske stationsbygning. Fem kunstnere kommer fra udlandet for at præsentere deres kunst, fortæller Dennis Marzec.

Da jernbanen kom til Lunderskov

I 1682 bestod Lunderskov kun af 6 gårde, 2 huse med jord og 1 hus uden jord. I 1866 blev jernbanen ført tværs gennem landsbyen, og endnu var landsbyen kun en meget ubetydelig station med et krydsningsspor og et kort læssespor.

Den første stationsbygning var kun en træbygning ca. 100 meter nord for den nuværende jernbanestation. Man formoder den blev bygget samtidig med Lunderskov Gjæstgivergaard (Lunderskov Hotel).
Stationen betød at Lunderskov snart overhalede kirkesognet Skanderup.

I 1916 var der 928 indbyggere. I 1920 var her postkontor, telegraf- og telefonstation, hotel, gæstgiveri, handlende og håndværkere, mekanisk værksted, savværk, 2 andelsmejerier, dampteglværk m.m.

Se også