Skamlingsbankeselskabet fejrede stor donation og fødselsdag

Torsdag fejrede Skamlingsbankeselskabet 180-årsdag for stiftelsen

Den store donation fra Augustinus Fonden skal bruges til at forskønne og tilpasse selskabets bygning (billedet) på Højskamling til de smukke landskabelige omgivelser og til det nye besøgscenter.

SKAMLING/SJØLUND:  Augustinus Fonden har doneret godt 1,2 mio. kr. til forskønnelse af Skamlingsbankeselskabets bygning på Højskamling.  Donationen skal sikre stedets arkitektoniske og kulturhistoriske fortælling, så det fremstår i sam­klang med Skamlingsbankens landskabelige værdier og det nye besøgscenter.

Donationen vil, ifølge en pressemeddelelse, også gøre det muligt at energioptimere og forskønne bygningens facader med nye og større glaspartier, bronzerede profiler på vinduer og indgangsparti samt forsyne fa­caderne med rådhusvin, som med tiden vil dække murværket.
Initiativer forventes at få bygningen til at falde mere naturligt ind i landskabet. Og ved at isætte smallere vinduesrammer og større glasfacader og døre i stueetagen opnås et markant bedre lysindfald, som også inddrager naturen i byg­ningen. Dette vil være i tråd med arkitekt Dan Finks oprindelige vision, hvor det arkitektoni­ske udtryk i højere grad understøtter den kulturmæssige fortælling og bygningens placering i det fredede naturområde, hedder det videre.
Det er anden gang Augustinus Fonden vælger at støtte et projekt på Skamlingsbanken. Senest var i 2020 med midler til udendørs belysning, og derfor udtrykker selskabet stor stolthed og ydmyghed, ved at tage imod den nye flotte donation.

180 års jubilæum

At donationen så næsten faldt sammen med fejringen af Skamlingsbankeselskabets stiftelsesdag for 180 år siden er en tilfældighed. Denne mærkedag blev fejeret  torsdag aften, (09. 03. 23) på Højskamling, hvor der sammen med forstander på Engelsholm Højskole,  Jacob Bonnerup, var fortælling , spisning og fællessang med Højskolesangbo­gen i fokus . /sebro

Se også