Karina fra Kolding: Drikkevandet er også truet i Sydjylland

Karina Lorentzen, SF, kritiserer Socialdemokratiet og regeringen for ikke at sikre rent drikkevand.

– Jeg ønsker ikke en fremtid, hvor rent drikkevand er det, du køber nede i kiosken, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, Kolding. (Modelfoto.)

I valgkampen lovede Socialdemokratiet at redde vores drikkevand sammen med SF og de andre ”grønne” partier. Det er blevet ved snakken, mener SFs folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt, Kolding.

– Vi vil ikke stå i en venteposition, samtidig med at vores drikkevand bliver mere og mere forurenet. Derfor bliver det et centralt krav for SF til finansloven. Regeringen skal levere på det løfte, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, som er SF’s gruppeformand.

En ny undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening viser, at der er fundet pesticidrester i drikkevandsboringer i alle syd- og sønderjyske kommuner.

Karina Lorentzen Dehnhardt er bl.a. formand for Folketingets landdistriktsudvalg. Hun har tidligere siddet i Kolding byråd.

Sådan er drikkevandet

I Kolding Kommune er der fundet pesticidrester i 34 procent af drikkevandsboringerne, heraf er mængden af pesticidrester over grænseværdien i 5 boringer.

I Vejen Kommune er fundet pesticidrester i 27 procent af drikkevandsboringerne – heraf er mængden af over grænseværdien i 3 boringer.

I Vejle er der fundet pesticidrester i 43 procent af drikkevandsboringerne – heraf er mængden over grænseværdien i 4 boringer.

I Fredericia er der fundet pesticidrester i 50 procent af drikkevandsboringerne – dog ingen over grænseværdien.

I Haderslev er der fundet pesticidrester i 47 procent af drikkevandsboringerne – heraf er mængden over grænseværdien i 3 boringer.

I Billund er der derimod kun fundet pesticidrester i 4 procent af drikkevandsboringerne – og ingen over grænseværdien.

Drikkevand fra hanen

– Jeg ønsker ikke en fremtid, hvor rent drikkevand er det, du køber nede i kiosken. Vi har ikke brug for flere pilotprojekter, frivillige aftaler eller undersøgelser. Vi har brug for handling, og det skal være nu, mener Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun mener, at regeringen med Socialdemokratiet i spidsen har syltet de aftaler, der blev lavet. Fx har de forlænget landmændenes frist for at indgå frivillige aftaler om stop for brug af pesticider frem til 2025. Og i stedet for at lave de lovede 200.000 hektar grundvandsparker med totalforbud mod pesticider, har regeringen kun sat ét enkelt pilotprojekt i gang.

– Regeringen kan sådan set gå i gang nu, hvis de vil. Det grønne flertal bag aftalen er intakt, udfordrer SF’s gruppeformand den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen.

Se også