Mange var til 175-års-dag i Christiansfeld for ”Slaget ved Kolding”

Oberstløjtnant Brian Olsson lagde Hærens krans.

For 175 år siden var der et blodigt slag på Kolding-egnen under den første Slesvigske Krig. Ca. 400 soldater blev sårede – og flere end 100 soldater døde.

Der er tradition for at markere ”Slaget ved Kolding” i 1849 med koncert ved Slesvigske Musikkorps og kranselægning ved krigergraven på Gudsageren i Christiansfeld. Og i år forsøgte arrangørerne at gøre fejringen mere folkelig.

Skoleelever i krig

Skoletjenesten ved Kolding Stadsarkiv havde sammen med Museum Kolding inviteret Jyske Landsoldater til at holde en rekrutskole for elever i 6. klasser, så de kunne få en levende historie-undervisning om krig i gamle dage.

Slesvigske Fodregiments musikkorps marcherer gennem Christiansfeld.

Og man kan til og med juni opleve en dramatiseret byvandring om Slaget ved Kolding, hvor man blev taget med gennem Koldings gader og hører om voldsomme gadekampe, tapre soldater, og hvad krigen gjorde ved folk i Kolding.

Udover den traditionelle kransenedlæggelse, som Grevinde Sussie, Forsvaret og kommunen deltog i, var der bagefter opvisning og taler i et telt på Prætoriuspladsen – og ikke mindst gratis øl og pølser til de fremmødte borgere.

117 soldater er begravet

På Gudsageren talte næstkommanderende, oberstløjtnant Brian Olsson fra Slesvigske Fodregiment:

– Den 24. april 1849 – for 175 år siden – fandt 38 soldater deres sidste hvilested her på Gudsageren. 8 danske og 30 slesvig-holstenske soldater i den samme grav. I alt blev 117 soldater begravet på Gudsageren under Den første Slesvigske krig i 1848-50. Mindesmærket med de danske navne blev rejst af mænd fra Tyrstrup Sogn. I dyb ære og respekt vil jeg nu nedlægge Hærens krans til ære for de faldne! sagde oberstløjtnanten.

Se også