Borgmester bebuder, at brandvæsnet kan blive privatiseret

Brandvæsnets fremtid i Trekantområdet står foran udbud – helt eller delvist til private aktører – eller til hjemtagning i offentlig regi.

Beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen (tv) og borgmester Knud Erik Langhoff.

UDBUD: Trekantområdets Brandvæsen – TrekantBrand – står måske lige foran omfattende forandringer. Brandslukningen skal nemlig sendes i udbud.

Det afslørede formanden for TrekantBrand og borgmester i Kolding, Knud Erik Langhoff, under årets nytårsparole i TrekantBrand.

– I år skal vi have afklaret, om det skal være det private Falck eller en anden privat, der fremover skal varetage brand- og redningsopgaverne fra de stationer, som Falck driver for os i dag, og det er i Kolding, Vejen, Billund, Grindsted, Brørup og Ejby – eller om det skal være vores eget, TrekantBrand, der selv skal stå for hele opgaven, sagde borgmesteren.

Ny brandstation

Ordene fra Knud Erik Langhoff faldt, da han omtalte, at Kolding Kommune nu er i fuld gang med at opføre en helt ny brandstation i den nordlige del af byen, som skal afløse den nuværende, ældre Falck-ejede station ved havnen i Kolding.

Den nye brandstation ventes at stå færdig ved udgangen af 2025. Og det er netop tidspunktet, hvor de nuværende kontrakter med Falck om brandslukning udløber.

En blandet butik

I dag er TrekantBrand lidt af en blandet butik. Det daglige beredskab består af heltidsansatte, deltidsansatte og frivillige brandmænd. Og dertil kommer det private, Falck, som både har fuldtidsansatte og deltidsansatte brandmænd under vingerne.

Trekantområdets Brandvæsen tæller i dag i alt 15 brandstationer. Seks drives af det private selskab Falck, fem af frivillige brandværn og fire direkte af TrekantBrand.

Kilder fortæller til Fællesavisen, at med de nye udbud – eller eventuelt hjemtagning – satses der på at opnå et mere ensartet brandvæsen med samme materiel, uddannelse, styring og kultur:

– Men uanset hvem og hvad fremtiden bringer, så er det vigtigste for mig som formand for Brandredskabskommissionen, at de nuværende brandstationer fortsætter det gode arbejde, som allerede er udført, lød det i denne forbindelse fra Knud Erik Langhoff ved nytårsparolen på brandstationen i Fredericia.
Vi kan så tilføje, at det ikke kun er her i Trekantområdet, der er forandringer på brandslukningsområdet. Rigtigt mange kommuner rundt om i landet har valgt at hjemtage brandslukningen, som det hedder, når de kommunale brandvæsner selv vælger at stå for opgaven i stedet for at udlicitere, hvor Falck hidtil har været eneste private byder.

Se også