Vindstille før den måske sidste storm på LM Wind Power

Alt tyder nu på, at der forestår massefyringer på LM Windpower i Lunderskov og Kolding. De 275 danske medarbejdere risikerer jobbet, når General Electric skal fyre 1.000 medarbejdere globalt.

 

Vindmølle-eventyret er løjet lidt af, men der kan hurtigt komme ny vind i udviklingen.

Lunderskovs vindmøllefabrik, der for få år siden blev solgt for 11 milliarder kroner, risikerer nu at lukke helt ned.

Ifølge dagbladet JydskeVestkysten vil den amerikanske ejer, General Electric, skære 1.000 medarbejdere på verdensplan. Og meget tyder på, at de fleste af de 275 danske medarbejdere i Lunderskov og i Kolding dermed mister deres job.

Dermed risikerer den sidste lokale rest af vindmølle-eventyret i Lunderskov at blæse væk. – I hvert fald indtil vinden igen blæser en anden vej på verdensmarkedet for vindmøller.
Lunderskov Folkeblad/ Fællesavisen har kontaktet LM Wind Power for at høre nærmere om de dystre fremtidsplaner.

Virksomhedens talsmand Tim Brown, GE Vernova, svarer i en mail:

– Vi er i gang med at omdanne LM Wind Power til en mindre, mere strømlinet og mere rentabel virksomhed inden for GE Vernova, der fokuserer på at opfylde sine interne og eksterne kunder behov, skriver talsmanden.

Udviklingen af vindmølle-energi har været enorm. Og LM Wind Power har været med i spidsen, men konkurrencen fra udlandet er stor. – Fotos fra LM Wind Power.

Vindmølle-eventyret er løjer lidt af

Vindmølleindustrien har i de senere år været i en økonomisk presset periode på grund af mangel på ordrer og stigende omkostninger til materialer, bl.a. på grund af Ukraine-krigen.

Udviklingen går i retning af endnu større vindmøller på ikke blot 300 meter, men 450 meters højde. Der skal satses enorme ressourcer på at teste og udvikle, hvilket gør det svært for vindmølle-producenterne at nyde gevinsten af deres nuværende møller gennem produktion, før nye skal udvikles.

Der er to testcentre i Danmark – ud for Ballum i Sønderjylland og i Thy. Og der er politisk enighed om et tredje testcenter.

– Der er behov for de bedste testmuligheder i Danmark, hvor vindmølleindustrien kan teste møller på op til 450 meter, har Jan Hylleberg udtalt. Han er direktør for Green Power Denmark, der fungerer som talerør for den danske energisektor.

Lokalt eventyr i Lunderskov

LM Wind Power begyndte som en lokal møbelfabrik, men fik senere stor succes som glasfiber-producent af campingvogne og både. Men det var produktionen af vindmøller, der gjorde LM til en gigant, som ejeren Flemming Skouboe (søn af grundlæggeren) i 2001 kunne sælge for over 2,1 milliarder kroner til en kapitalfond. Og ikke nok med det: I 2016 købte General Electric LM Wind Power for 11,2 milliarder kroner af kapitalfonden.

Trods de store investeringer har LM Wind Power de seneste fire år haft underskud på grund af inflation og manglende efterspørgsel efter vindmøller. Og det fører nu desværre igen til fyringer. Men det kan igen gå den modsatte vej.

LM Windpower begyndte som en møbelfabrik, men fik stor succes som glasfiber-producent af campingvogne og både. Med produktionen af vindmøller blev LM pludselig en gigant, som ejeren Flemming Skouboe i 2001 solgte for over 2,1 milliarder kroner til en kapitalfond. I 2016 købte General Electric LM Wind Power for 11,2 milliarder kroner. Men de seneste fire år har LM Wind Power haft underskud. Og det fører nu igen til fyringer.

Mange fyringer

Samtidig med, at milliarderne rullede, blev 1.100 medarbejdere i 2009 fyret på fabrikken i Lunderskov og i Hammelev. I 2013 blev endnu 135 medarbejdere fyret i Lunderskov. I 2020 røg yderligere 200 medarbejdere ud i Lunderskov.

Tilbage er der kun 275 ansatte i Lunderskov og Kolding – og mange risikerer nu også jobbet.

Vil hjælpe fyrede

Talsmanden Tim Brown kommer dog også med et løfte om, at LM Wind Power vil hjælpe de mange medarbejdere, som nu bliver ramt af nedskæringerne i Danmark:

– I forbindelse med dette (altså omdannelsen af LM Wind Power til en mindre virksomhed) er vi i dialog med medarbejderne og deres repræsentanter, og vi vil støtte medarbejderne i denne proces, fastslår LM Wind Powers talsmand.

Man vil forsøge at hjælpe de ramte medarbejdere til et andet job – indenfor eller udenfor virksomheden.
Samtidig beklager LM Wind Powers tidligere ejer, milliardæren Flemming Skouboe i JydskeVestkysten.dk, at afskedigelserne går ud over de lokale medarbejdere, men han gør samtidig opmærksom på, at der kun er tale om en fyring af 10 pct. af medarbejderne globalt på grund af en nødvendig tilpasning til markedet. Men de rammer altså uheldigvis især Lunderskov.

Se også