Begejstret for projekt i Vejstruprød Bæk

Udmundingen af det 50 meter lange rør under den tidligere jernbane, som nu
er erstattet af et 100 meter lang frit vandløb.

NATUR: Formanden for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget og naturvejleder, Jørn Chemnitz i Kolding Kommune, er vildt begejstret for et projekt i Vejstruprød Bæk, som giver langt bedre levevilkår for ørreder. Han påpeger, at det netop er projekter som disse, der kan løfte fiskebestanden og højne vandløbenes biodiversitet.

Jørn Chemnitz er begejstret….

Det handler, som tidligere omtalt andets steds her i Fællesavisen (01.02.23), om et naturprojekt, hvor cirka 100 meter af vandløbet Vejstruprød Bæk er lagt uden om en 50 meter lang rørlægning under en tidligere jernbanestrækning:
– Ørreder er en såkaldt indikatorart. Det betyder, at de kun er tilstede, hvor vandkvaliteten er af høj kaliber, og derfor er det meget positivt, at ørrederne tydeligvis er strømmet ind på den nye strækning og videre op i den sidste del af vandløbet, lyder det fra Jørn Chemnitz.

Kolding Kommune har i øvrigt planer om at følge projektet op med en effektundersøgelse, hvor biologerne vil lave en optælling af fiskebestanden på strækningen med el-fiskeri.

Det nye omløb af Vejstruprød Bæk er blevet til i tæt samarbejde med en lodsejer, som har lagt jord til den nye vandløbsføring. Da det er et projekt, der hører hjemme i statens vandområdeplaner og er det udført med udført med økonomisk støtte fra Miljøstyrelsens nationale ordning for vandløbsrestaurering.
Sammen med et tidligere vandløbsprojekt i efteråret 2022 har de to projekter tilsammen givet et så stort løft til Vejstruprød Bæk, at biologerne har spottet 46 steder i bækken, hvor ørreder har gydt. Det er næsten fire gange så mange, som året før projekterne blev udført. /sebro

 

Se også